Správu majetku ČD povede po změnách ve vedení Jaromír Urban

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - České dráhy změnily manažerskou strukturu společnosti. Na místo šesti úseků výkonných ředitelů zbyly čtyři úseky vedené náměstky. Úsek správy majetku nově povede někdejší šéf odboru majetkového podnikání a privatizace ČD Jaromír Urban, který nahradí Václava Petráška. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Urban je považován za osobu blízkou současnému řediteli drah Daliboru Zelenému. Po reorganizaci má následovat propouštění na generálním ředitelství.

Zbylé úseky povedou stejní lidé, kteří dosud zastávali pozice výkonných ředitelů, nebo byli pověřeni řízením jednotlivých úseků. Náměstkem pro ekonomiku a techniku bude Daniel Kurucz, osobní dopravu povede Michal Štěpán a pověření pro vedení nově vznikého úseku pro průřezové činnosti, do kterého se sloučila personalistika a další odbory původně řízené přímo generálním ředitelem, získal původně personální šéf Ivo Veselý. Posledního z bývalých ekonomických náměstků Petra Vohralíka představenstvo drah odvolalo už v polovině září.

Reorganizaci a personální změny oznámilo vedení drah začátkem září s tím, že má v úmyslu zrušit úseky personalistiky, strategie a obchodu a marketingu a produktů. Spolu s rušením úseků vedení drah zrušilo třetinu z původních 33 odborů, které jsou úsekům organizačně podřízené. Na to má podle Joklíka navazovat i omezení počtu zaměstnanců v řádu několika desítek, od čehož si dráhy slibují roční úsporu v desítkách milionů korun.

České dráhy v pololetí prohloubily meziroční ztrátu na 510 milionů korun. Přeprava osob skončila se ztrátou 274 milionů korun, zisková naopak byla nákladní doprava, do jejích výsledků se ale promítl prodej dlouhodobého majetku nákladního dopravce ČD Cargo. Vloni státní dopravce prodělal 1,6 miliardy korun zejména kvůli potížím v nákladní dopravě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK