ČSÚ: Deficit veřejných financí loni stoupl na 4,43 procenta HDP

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Deficit veřejných financí loni stoupl na 4,43 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 3,2 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát do roka.

Ještě v březnové notifikaci uváděli statistici deficit za loňský rok 4,4 procenta a za předloňský 3,25 procenta. Důvodem loňského nárůstu bylo jednorázové zaúčtování církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU. Bez těchto vlivů by byl loni deficit veřejných financí podle dřívějších informací ČSÚ pod EU požadovanou tříprocentní hranicí. "Deficit vládních institucí za rok 2012 byl mírně revidován směrem nahoru zpřesněnými údaji o daních, investičních výdajích a na základě údajů z ročních statistických zjišťování," uvedli dnes statistici.

Celkový veřejný dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, loni stoupl o 192 miliard korun na 1,78 bilionu korun. V poměru k HDP podle dnešních čísel ČSÚ vzrostl na 46,16 procenta z 41,41 procenta v roce 2011. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

V březnu ČSÚ uváděl za loňský rok dluh 45,76 procenta HDP. "Zvýšení dluhu je způsobeno revizí ocenění cizoměnových dluhopisů emitovaných vládními institucemi," vysvětlil úřad.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK