Continental Automotive CR měl loni obrat 48 mld. a zisk 1,7 mld.

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jičín 1. října (ČTK) - Výrobce součástek pro automobily Continental Automotive Czech Republic z Jičína loni vykázal obrat 48,3 miliardy korun a zisk 1,7 miliardy korun. S rokem 2011, kdy firma měla obrat 37 miliard korun a zisk 1,1 miliardy korun, není loňský rok plně srovnatelný, protože od ledna 2012 se do jičínské firmy začlenil závod Continentalu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Společnost to uvedla ve výroční zprávě.

Continental Automotive Czech Republic aktuálně zahrnuje vedle jičínského a frenštátského závodu ještě podniky v Brandýse nad Labem, Trutnově a Adršpachu. Pod jičínskou firmu se začlenili v posledních třech letech. Aktuálně se Continental Automotive Czech Republic výší tržeb a počtem zhruba 7000 zaměstnanců řadí mezi nejvýznamnější výrobní společnosti v ČR.

K výsledkům loňskému roku společnost uvedla, že meziročně byl patrný mírný pokles poptávky po některých výrobcích. Zejména klesla poptávka po brzdových posilovačích pro BMW, Volkswagen a PSA, po rádiích a vysokotlakých naftových čerpadlech. Pokles částečně kompenzovaly nové projekty, uvedla firma. Přes 90 procent obratu firmy pochází z exportu, který jde převáženě do zemí EU. Největšími odběrateli jsou skupiny Volkswagen, Ford, Renault, BMW, PSA a Daimler Chrysler.

Závod v Jičíně vyrábí posilovače brzd a brzdové válce. Ve dvou závodech v Brandýse se dělají rádia, navigace, přístrojové desky, ovladače klimatizací, střešní moduly a palivové dopravní jednotky. Adršpach produkuje ostřikovače skel a světel a Trutnov palivová čerpadla a ventily na recirkulaci výfukových plynů. Frenštátský závod dělá různé elektronické systémy pro karosérie, přístrojové desky, motory a senzory teploty, rychlosti a polohy.

Vedle jičínské společnosti je hlavní akvizicí německého světového koncernu Continental v ČR pneumatikářská společnost Barum Continental Otrokovice.

Koncern Continental loni zvýšil zisk o více než polovinu na rekordních 1,9 miliardy eur (48,5 miliardy Kč). Tržby společnosti se zvýšily o sedm procent na 32,7 miliardy eur (834 miliard korun). Letos očekává firma navzdory obtížným podmínkám na trzích nárůst tržeb o dalších pět procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK