Pololetní zisk Teska klesl, firma expanduje v Číně

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. října (ČTK) - Provozní zisk největšího britského potravinářského řetězce Tesco v prvním pololetí jeho finančního roku klesl o 7,6 procenta na 1,6 miliardy liber (zhruba 49 miliard Kč). Tržby celkově za pololetí vzrostly, na domovském britském trhu ale v posledním čtvrtletí stagnovaly. Firma dnes také oznámila plán expanze v Číně, a to ve spolupráci s přední čínskou sítí supermarketů.

Pololetní tržby Teska se zvýšily meziročně o dvě procenta na 35,6 miliardy liber.

Tržby britských prodejen otevřených nejméně jeden rok za čtvrtletí do 24. srpna ale zůstaly proti stejnému období loňského roku beze změny. Nedávné investice do britské sítě v objemu jedné miliardy liber tak zatím k růstu prodeje nevedly. Znamená to ale mírné zlepšení proti prvnímu čtvrtletí, kdy tržby v Británii o jedno procento klesly.

Společnost dnes také oznámila investici v objemu 558 milionů dolarů (10,6 miliardy Kč) do společného podniku pro hypermarkety s čínským státním maloobchodním řetězcem China Resources Enterprise. Tesco bude mít na společném podniku 20 procent. China Resources je druhým největším prodejce potravin v Číně a sérií akvizic se těsně přiblížil tamní jedničce Sun Art Retail Group.

Tesco se letos rozhodlo opustit americký trh. Jeho ztrátový americký řetězec Fresh & Easy a další aktivity minulý měsíc převzala investiční společnost Yucaipa.

Provozní zisk Teska se v posledním finančním roce do února propadl kvůli odpisům a nákladnému ukončování aktivit v USA a Japonsku o více než polovinu na necelé dvě miliardy liber. Byl to první pokles celoročního zisku firmy za 20 let. Společnost před rokem a půl vypracovala plán oživení, který kromě odprodeje neziskových aktivit počítá s novými investicemi.

Tesco je za společnostmi Wal-Mart a Carrefour třetím největším řetězcem obchodů na světě. Na český trh firma vstoupila v roce 1996. V současné době provozuje v tuzemsku 232 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK