Rusko prodá podíl v diamantové společnosti Alrosa

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. října (ČTK) - Ruský stát prodá svůj čtrnáctiprocentní podíl na největším světovém těžaři diamantů Alrosa. Udělá to v rámci chystaného prodeje akcií, který by na moskevské burze mohl vynést 1,6 miliardy dolarů (30,3 miliardy Kč). Plyne to z dnešního sdělení firmy. Prodej velkého podílu akcií Alrosy na trhu se plánoval více než deset let.

Ruská federální vláda spolu s regionálními vládami prodají 14 procent akcií. Další dvě procenta přidá dceřiná společnost Alrosy Wargan Holdings Limited.

Transakce by se měla uskutečnit během dvou týdnů a celou Alrosu by měla ohodnotit na 10 až 11 miliard dolarů, řekl agentuře Reuters zdroj z bankovních kruhů. Menší množství akcií Alrosy už se na moskevské burze obchoduje a podnik má podle současných tržních cen hodnotu zhruba 8,2 miliardy dolarů.

Prodej akcií Alrosy je součástí mnohaletého plánu odprodeje státního majetku za 50 miliard dolarů, který v roce 2010 oznámil bývalý reformní ministr financí Alexej Kudrin. Plán se kvůli útlumu globální ekonomiky ale plní jen sporadicky a příjmy z privatizace opakovaně nedosahují předpokládaných úrovní. Loni na podzim ale Moskva získala prodejem podílu v největší ruské bance Sberbank pět miliard dolarů.

Alrosa loni vytěžila 34,4 milionu karátů surových diamantů, což představovalo 27 procent světové produkce. V objemu těžby překonává svého jihoafrického konkurenta De Beers od roku 2009, kdy globální finanční krize srazila ceny diamantů a donutila De Beers omezit produkci. De Beers má ale vyšší příjmy a mnohem vyšší tržní hodnotu než Alrosa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK