Asociace: Počet smluv o stavebním spoření klesne pod čtyři milion

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Do pěti let by se měl počet smluv o stavebním spoření u všech tuzemských stavebních spořitelen ustálit pod čtyřmi miliony. Ke konci roku 2012 měly stavební spořitelny 4,32 milionu smluv ve fázi spoření a letos očekávají jejich pokles na 4,1 milionu. Na dnešním setkání s novináři o tom informovali představitelé Asociace českých stavebních spořitelen.

"Léta diskuzí ovlivnila rozhodování klientů. Předpokládáme, že bude pokračovat odliv klientů, avšak jeho tempo zpomaluje. Systém se bude pomalu blížit novému rovnovážnému stavu, který lze čekat zhruba po sedmi a více letech," uvedl předseda Asociace Vojtěch Lukáš.

Poslední změny ve stavebním spoření, které funguje v ČR od roku 1993, se udály v roce 2010. Tehdy se s účinností od roku 2011 snížila státní podpora u všech smluv na maximálně 2000 korun ročně. Zároveň bylo zrušeno i daňové osvobození úroků z vkladů.

Podle Lukáše přispěly k odlivu klientů i návrhy na zavedení účelovosti státní podpory nebo otevření systému stavebních spořitelen i pro univerzální banky. Tyto návrhy ovšem s rozpuštěním Poslanecké sněmovny již není možné schválit.

Celkový objem vkladů loni stavebním spořitelnám stoupl o necelé dvě miliardy na 435 miliard korun. Objem úvěrů naopak klesl o zhruba 11 miliard na 282,2 miliardy korun. Tento vývoj je přitom podle Lukáše lepší, než asociace očekávala. "V realitě se tedy ukázalo, že klienti způsob spoření na bydlení prostě potřebují a jsou k němu velmi loajální," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK