Většina českých studentů se na kolejích setkala s krádežemi

02.10.2013 | , Česká spořitelna
Tiskové zprávy


Ubytování na studentských kolejích v současné době využívá přes 20 procent českých studentů, tedy více než 71 tisíc mladých lidí. Přestože téměř 90 procent z nich své pokoje pravidelně zamyká, ke ztrátě osobních věcí na kolejích dochází stále častěji. Nejnovější průzkum České pojišťovny ukázal, že s krádeží se osobně nebo prostřednictvím svých přátel alespoň jednou setkalo téměř 65 procent respondentů. Nejčastěji se dnes na kolejích kradou peníze, notebooky a mobilní telefony. O možnosti ochrany majetku prostřednictvím studentského pojištění je však informováno jen deset procent studentů.

Podle statistik ministerstva školství je na kolejích každoročně ubytováno více než 71 tisíc českých vysokoškoláků. Nejvíce studentů se ubytovává na kolejích Univerzity Karlovy v Praze. Jedná se až o 13 tisíc mladých lidí. Následuje ČVUT, které svým studentům poskytuje více než 9 tisíc lůžek. Na třetím místě je Vysoké učení technické v Brně, kde je ubytováno přes 7 tisíc studentů.

Koleje se pro většinu studentů stávají druhým domovem, jen v roce 2011 zde strávili dohromady téměř 18 milionů nocí. Kromě věcí nezbytných ke studiu mají mladí lidé na kolejích celou řadu osobních a mnohdy i velmi cenných věcí – sportovní vybavení, šperky, fotoaparáty a další. Jak ukázal nejnovější průzkum České pojišťovny, který byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, většina dnešních mladých lidí je na svůj majetek na kolejích opatrná. „Náš průzkum porovnával situaci dnes a před deseti lety. Téměř devadesát procent dnešních studentů svůj pokoj či apartmán na koleji při každém odchodu zamyká. U vysokoškoláků bydlících na koleji před deseti lety, to bylo jen 75 procent,“ komentuje výsledky Tomáš Zavoral z České pojišťovny. I přes zodpovědnější přístup dnešních studentů však počet krádeží na studentských ubytovnách razantně stoupl. „Zkušenost s krádeží, ať už osobně nebo prostřednictvím kamarádů, má třetina bývalých studentů. Mezi těmi současnými to je 65 procent lidí,“ doplňuje Tomáš Zavoral.

Česká pojišťovna nabízí studentům jednoduché řešení v podobě speciálního pojištění, které kryje škody na jejich majetku způsobené odcizením, poškozením či zničením, a to až do výše 100 tisíc korun. Pojistit se mohou nejen studenti bydlící na kolejích, ale také ti, kteří bydlí v podnájmu. O možnosti pojištění však podle průzkumu ví pouze deset procent z nich. „Náš průzkum ukázal, že povědomí o pojištění majetku je mezi studenty velmi nízké. Zajímavým faktem však je, že ti, kteří o možnosti pojištění svého majetku na kolejích vědí, ho zároveň využívají,“ vysvětluje Tomáš Zavoral. Pojištění se vztahuje na běžný majetek, tedy oblečení, elektroniku či sportovní vybavení a studenty vyjde na několik set korun ročně. Při sjednání online navíc Česká pojišťovna poskytuje slevu.


Průzkum realizovala Česká pojišťovna v září 2013 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Dotázáno bylo 525 respondentů.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy