ČKD Kompresory koupila firma Colfax za 57 milionů dolarů

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Skupina ČKD Group prodala svou společnost ČKD Kompresory americké firmě Colfax za 57 milionů dolarů (miliardu korun). ČKD Group to dnes oznámila na svých internetových stránkách. Transakce bude vypořádána do konce roku a ČKD Kompresory se poté stane součástí divize Howden ve společnosti Colfax.

"Tento prodej potvrzuje strategii skupiny ČKD dále se zaměřit na dodávky investičních celků pro oblast energetiky, ropy a zemního plynu a infrastruktury," uvedla k transakci finanční ředitelka ČKD Group Soňa Vladařová.

"Se svou 150letou historií mají ČKD Kompresory vynikající značku s excelentním týmem a silnou geografickou působností. Tato transakce posílí činnosti Howdenu v oblasti kompresorů a rozšíří působnost Colfaxu na trzích s velkým růstovým potenciálem," uvedl k transakci generální ředitel Colfax Steve Simms.

Podle serveru Aktuálně.cz, který na transakci upozornil, by změna majitele mohla ČKD Kompresory umožnit expandovat na nové trhy. Česká společnost naopak kupci poskytne své zkušenosti z trhů v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku.

ČKD Kompresory jsou výrobcem vícestupňových odstředivých průmyslových kompresorů pro oblasti těžby a přepravy ropy a zemního plynu, petrochemii, energetiku a ocelářství. V roce 2012 dosáhla společnost tržeb ve výši 40 milionů dolarů a měla zisk před zdaněním a odpisy (EBITDA) 6,5 milionu dolarů.

ČKD Kompresory je od loňska nové jméno společnosti ČKD Nové Energo. Firma dosud byla jednou ze čtyř součástí ČKD Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK