Novým ředitelem hřebčína v Kladrubech se stal Jiří Machek

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Ministr zemědělství Miroslav Toman dnes jmenoval ředitelem Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiřího Machka (43). ČTK to sdělilo ministerstvo zemědělství. Machek ve funkci střídá Jiřího Jehličku, který hřebčín vedl od loňského listopadu. Jehlička čelí obvinění z ovlivňování veřejné zakázky, kterou hřebčín vypsal.

Machek dosud pracoval jako ředitel odboru rostlinných komodit ministerstva zemědělství. V minulosti už v kladrubském hřebčíně působil jako asistent ředitele pro chov koní.

Jehlička podle ministerstva zemědělství odchází z funkce po vzájemné dohodě a bude dál působit v hřebčíně na odborné pozici.

Jehlička ale čelí obvinění ze zmanipulování veřejné zakázky. Podle policie ovlivnil výběr projektanta pro stavbu provizorních stájí. V souvislosti s touto zakázkou policisté obvinili ještě další čtyři lidi. Jehlička k tomu už dříve uvedl, že nic neprovedl.

Hřebčín chová starokladrubské koně, což je jediné původní české plemeno koní chované na českém území. Jeho hlavním posláním bylo využití k ceremoniální a reprezentativní službě. Dnes se chová převážně ve dvou barevných variantách, bílé a černé. Patří mezi nejstarší dochovaná kulturní plemena koní na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK