Americké akcie dopoledne oslabovaly kvůli údajům o trhu práce

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne klesaly kvůli překvapivě slabé zprávě o zářijovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. K poklesu přispělo rovněž pokračující ochromení aktivit americké vlády, které je důsledkem rozpočtových sporů mezi zákonodárci.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,6 procenta na 15.106 bodů. Širší index S&P 500 se snížil o 0,4 procenta na 1688 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,3 procenta na 3807 bodů, napsala agentura AP.

Společnost ADP dnes oznámila, že soukromý sektor Spojených států v září vytvořil 166.000 nových pracovních míst. Analytici přitom očekávali vznik 180.000 pracovních příležitostí.

Vláda Spojených států nemá kvůli rozpočtovým sporům mezi zákonodárci již druhý den k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů.

Pokračování sporů mezi zákonodárci v USA by mohlo vést rovněž k neschopnosti zvýšit dluhový limit. Vládě by tak mohly dojít i peníze na splácení dluhů, což by podle agentury Reuters mohlo poškodit ekonomiku a rozkolísat světové finanční trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK