Plzeň udrží příští rok ceny energií a služeb na letošní úrovni

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. října (ČTK) - Plzeň udrží příští rok ceny energií a služeb na letošní úrovni. Nezdraží nájemné, jízdné v MHD, poplatky za odpady ani daň z nemovitosti. Ceny tepla a vody zvedne o inflaci, tedy do tří procent. ČTK to řekl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Radnice dále jedná s dodavateli o zlevnění elektřiny a plynu.

Podle Zrzaveckého nechce město Plzeňany více zatěžovat. "V budoucích letech ale nebudeme bez zvýšení daně z nemovitosti schopni financovat služby, pokud chceme udržet jejich velmi dobrou kvalitu," uvedl. Plzeň ve stále větší míře přebírá od státu a kraje financování sociální služeb, včetně neziskových organizací a občanských sdružení. Už loni plánovalo město zvýšení daně z nemovitosti ze současných 140 milionů korun na dvojnásobek, což nakonec neschválilo.

Odpad zatím není v režii města, ale od příštího roku už může být. Radnice připravuje integrovaný systém nakládání s odpady, ale výběrové řízení na dodavatele svozu a likvidace je zatím kvůli odvolání uchazečů pozastavené. "Podle předběžných informací od ÚOHS jsme postupovali správně. Odpadovou vyhlášku už ale od ledna nestihneme zavést. Nejdřív to vidím od poloviny roku 2014, možná o ní rozhodne až nové zastupitelstvo," uvedl. Město bude mít s každým domem smlouvu na odpad, o nějž se postarají Plzeňské komunální služby, které koupila městská teplárna.

Radnice dále předpokládá, že se jí podaří pro příští rok snížit ceny plynu a elektřiny pro obyvatele. "V nejbližších dnech budeme jednat s Vemexem o plynu. Pokud se domluvíme, tak 1. ledna odejde nabídka občanům," uvedl náměstek. Radnice už loni dohodla s Vemexem díky soutěži na Českomoravské komoditní burze výrazně nižší cenu plynu pro magistrát. "Jsou připraveni učinit nabídku občanům ve spolupráci s městem. Každé dva roky se ale musí soutěžit a teoreticky se vždy mohou měnit smluvní vztahy," dodal.

Město dále soutěží na burze dodávku elektřiny. "Uzavřeno musí být v tomto nebo příštím měsíci. Ale ještě před podpisem se chceme s vítězem dohodnout, aby cenu nabídl i občanům," uvedl. Radnice už má také nabídku dlouhodobého partnera ČEZ, který sponzoruje život ve městě. "Respektujeme společenskou náladu. Chceme ukázat, že jsme transparentní a rozhodli jsme se jít na burzu. Pokud ČEZ vyhraje, budeme s ním pokračovat. Pokud ne, bude určitá komplikace," uvedl. Jasno bude do listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK