ČNB odebrala nepravomocně licenci záložně MSD

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Česká národní banka na konci září odebrala nepravomocně licenci Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD). ČTK to potvrdil informovaný zdroj. Podle deníku Právo, který o tom dnes jako první informoval, záložna hodlá proti rozhodnutí podat rozklad. ČNB na dotaz ČTK uvedla, že do pravomocného rozhodnutí nebude k případu zveřejňovat žádné podrobnosti.

MSD má na svých účtech od května zablokováno zhruba 2,3 miliardy korun, na základě podezření z vyvádění peněz do zahraničí. Na podezřelé toky peněz policii upozornil Finanční analytický útvar ministerstva financí. Zmrazení peněz se dotklo zhruba 15.000 lidí z celé republiky. Proti rozhodnutí o zablokování záložna podala zatím neúspěšně několik stížností k pražskému vrchnímu soudu.

Souběžně s trestním řízením zahájila své řízení počátkem května Česká národní banka. Záložna od té doby nesmí přijímat žádné vklady od svých členů ani jim poskytovat úvěry.

K blokaci peněz se přistupuje jen v případech, kdy existuje podezření na spáchání závažného trestního činu. Státní zástupkyně Daniela Smetanová v květnu uvedla, že záložna poskytovala úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez jakékoli historie a zřejmě zastoupeným nastrčenými lidmi.

MSD vzniklo v roce 1999 jako regionální záložna se sídlem v Brně a s 30 zakládajícími členy. Podle údajů na jeho webu postupně navýšilo původní základní kapitál 120.000 korun na současných 1,078 miliardy Kč. Pobočky družstva jsou nyní v deseti krajských městech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK