Lagardeová: Nezvýšení dluhového stropu v USA může uškodit světu

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. října (ČTK) - Vyhlídky světové ekonomiky zůstávají slabé, vyspělé země ale vykazují zřetelné známky oživení a obnovování finanční stability. Oživování světové ekonomiky z útlumu by ale mohl ohrozit vývoj ve Spojených státech, pokud se američtí politici nedohodnou na zvýšení dluhového stropu. Uvedla to dnes výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

 

Nynější uzavření vládních úřadů v USA Lagardeová označila za dost špatné, ještě mnohem horší ale podle ní bude, pokud Kongres a Bílý dům tento měsíc nesjednají dohodu o zvýšení limitu zadlužení. Pokud by bylo ohroženo splácení amerických závazků, může to uškodit celé světové ekonomice, řekla Lagardeová. Ta dnes vystoupila na Univerzitě George Washingtona před podzimním zasedáním MMF a Světové banky, které se uskuteční příští týden.

Klíčové pro nejbližší vývoj budou podle Lagardeové kroky centrálních bank, zejména té americké (Fedu), která bude muset ustupovat od nynější vysoce uvolněné měnové politiky "velmi opatrně". Fed má podle šéfky MMF zvláštní odpovědnost, protože jeho návrat k normální politice ovlivní řadu trhů a lidí po celém světě. Fed musí změnu své politiky "provádět konzistentně, navázat ji na tempo oživování ekonomiky a zaměstnanosti, jasně o ní informovat a vést dialog s ostatními", řekla Lagardeová

Podle Lagardeové je možné, že centrální banky vyspělého světa mimo USA budou muset pro podporu ekonomiky a finanční stability dělat ještě více než nyní. Evropská centrální banka (ECB) zřejmě bude muset podpořit oživení z recese a dluhové krize, zatímco v Japonsku by měli zajistit, že se dostanou z nebezpečné deflace, uvedla šéfa MMF v projevu věnovaném procesu současných změn v globální ekonomice.

Americké ekonomice nyní prospívá zlepšení situace domácností, růst na trhu bydlení a silná aktivita v soukromém sektoru. Růst ale zůstane tento rok pod dvěma procenty, protože jej podkopávají škrty státních výdajů. Příští rok by ale americká ekonomika podle Lagardeové měla růst o jeden procení bod vyšším tempem.

Eurozóna se na jaře vymanila z recese, která trvala rok a půl a příští rok by mohla růst o téměř jedno procento, předpověděla Lagardeová. Poukázala zároveň na to, že Evropa nyní prochází velkou přeměnou a na poli fiskální a finanční integrace jí toho zbývá udělat ještě hodně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK