Zlato: Zpět ke starým hodnotám

04.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Málokterá investice nabízí tolik jistoty jako fyzicky držené drahé kovy. Konkrétně cena zlata má za sebou velmi slušnou korekci podpořenou největšími dvoudenními propady za posledních 30 let.

Zlato konstantně klesá od okamžiku, kdy dosáhlo technické rezistence 1900 USD v září 2011. Do té doby naopak zažívalo pozoruhodnou „rally“, kdy od roku 2011 neustále rostlo. Důvody excesivního růstu byly pro zlato typické, jsou to ochrana proti inflaci a bezpečný přístav pro investory. Investoři se obávali, že uvolněná politika Fedu společně s neustálým odkupováním státních dluhopisů způsobí znehodnocení dolaru. Růst cen zlata byl rovněž hnán z psychologického faktoru strachu, který způsobila finanční krize v roce 2008.

Hlasy pro návrat zlatého standardu

Investoři vědí, že zlato je jakási pojistka aktiv v dobách nejistot a krizí. Zlom nastal v okamžiku, kdy FED naznačil zmírnění stimulací do budoucna a rovněž zpomalil růst očekávané inflace. Přes všechny tyto (pro zlato) aktuálně negativní zprávy jsou zde i fakta, která hovoří pro nákup této komodity. Konec konců dolar ztratil od roku 1913 více než 96% své kupní síly a stále více Američanů volá po znovuzavedení zlatého standardu, od kterého bylo upuštěno za doby vládnutí amerického prezidenta Richarda Nixona v roce 1971.

Přestože konflikt v Sýrii dospěl momentálně k diplomatickému řešení, stále je otázkou kam se celá záležitost posune v budoucnu. Dále je zde velmi žhavá otázka „taperingu“, t.j. omezení QE3, které je momentálně nastavené na 85 miliard dolarů (40 miliard státní dluhopisy a 45 miliard hypotéční zástavní listy) měsíčně a je od září 2012 neměnné. Situace se brzy může změnit např. na dalším zasedání Fedu, které je už koncem října. Většina předním ekonomů očekává tapering ve výši 15 miliard USD, nicméně toto číslo se hlavně bude odvíjet od ekonomických ukazatelů. V neposlední řadě se opět hlásí ke slovu Evropa, kde v Itálii po odstoupení ministrů, hrozí kolaps koaliční vlády a politická nestabilita.

Alternativy k fyzickému nákupu drahých kovů

Pro investory, kteří chtějí investovat do zlata v EUR, existují tzv. ETC (Exchange Traded Commodities), které mají podklad tvořen komoditou. Jelikož je zlato velice žádané, odpovídá tomu i rostoucí počet emisí, které jsou emitenty každoročně vydávány. Jednou z nich je Physical Gold ETC certifikát od Deutsche Bank, který nabízí participaci na vývoji zlata, aniž by investor musel zlato fyzicky držet. Tento druh ETC certifikátu však zajišťuje fyzický podíl na zlatě a tudíž pro mnohé tak představuje velmi atraktivní alternativu vůči přímému nákupu zlata. Dalšími výhodami oproti fyzickému držení zlata jsou veliká transparentnost cen tvořená aktuální nabídkou a poptávkou na trhu a obrovská likvidita. Aktuální cena certifikátu činí 96 EUR a odvozuje se od ceny zlata v amerických dolarech. Jelikož se jedná o open-end certifikát, splatnost není předem určena a jak emitent uvádí ve svém prospektu, může být až do roku 2060. Vývoj ceny certifikátu může být i negativní v případě, že by zlato začalo ztrácet na hodnotě. Důležité je i zmínit, že si emitent účtuje správcovský poplatek ve výši 0,29% p.a., a že produkt není měnově zajištěn vůči americkému dolaru.

Tento produkt je rozhodně alternativou pro investory, kteří sází na růst cen zlata a zároveň chtějí mít pocit bezpečí ve formě faktického podílu na zlatě samotném. Další možnou alternativou je klasicky burzovně obchodovatelný fond (ETF), který je denominován v USD.

Autor článku je členem investičního výboru Charles Bridge Global Macro Fund

Autor článku

Sven Subotič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE