Co týden dal? Dluhy, dluhy a zase dluhy

04.10.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dluhy českých domácností stouply na téměř 1,19 bilionu Kč. Zahraniční dluh Česka přesáhl ve 2. čtvrtletí dva biliony korun. Deficit veřejných financí loni dle zprávy pro EK stoupl na 4,43 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 3,2 procenta. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Míra inflace v eurozóně v září podle prvního rychlého odhadu zpomalila na 1,1 procenta ze srpnových 1,3 procenta. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat. Před rokem byla inflace na 2,6 procenta.
Více informací

Německý rozpočet se v letošním roce dostane k těsné blízkosti vyrovnané bilance. Díky tomu klesne veřejný dluh pod 80 procent hrubého domácího produktu, předpovědělo německé ministerstvo financí. Odhady jsou o něco příznivější než vládní plány z letošního dubna.
Více informací

Euro se vyšplhalo na osmiměsíční maximum vůči americkému dolaru díky výrokům šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Dolar zůstává pod tlakem kvůli rozpočtovým problémům ve Spojených státech.
Více informací

Evropská komise je připravena obvinit ruskou plynárenskou společnost Gazprom z používání praktik porušujících antimonopolní pravidla. Uvedl to podle agentury Reuters evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.
Více informací

Světové ceny potravin v září díky levnějšímu obilí klesly na nejnižší úroveň za tři roky. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Dodala však, že žádný další výraznější pokles cen již neočekává a mírně zhoršila odhad celosvětové produkce obilnin.
Více informací

Vyhlídky světové ekonomiky zůstávají slabé, vyspělé země ale vykazují zřetelné známky oživení a obnovování finanční stability. Oživování světové ekonomiky z útlumu by ale mohl ohrozit vývoj ve Spojených státech, pokud se američtí politici nedohodnou na zvýšení dluhového stropu. Uvedla to výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.
Více informací

Provozní zisk jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics ve třetím čtvrtletí stoupl o 25 procent na rekordních 10,1 bilionu wonů (177 miliard Kč). Vyplývá to z předběžných výsledků společnosti, která je hlavním konkurentem amerického technologického gigantu Apple na trhu s chytrými telefony.
Více informací 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v srpnu opět mírně zvýšily. Ve srovnání s červencem stouply o 4,6 miliardy na téměř 1,19 bilionu Kč, meziročně byly vyšší o 45,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.
Více informací

Zahraniční dluh Česka ve druhém čtvrtletí vzrostl o 45,3 miliardy korun na více než 2,025 bilionu Kč. Představoval tak 53,1 procenta hrubého domácího produktu. Rozhodující vliv měl růst zadluženosti podniků. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 97,5 miliardy Kč, oznámila Česká národní banka.
Více informací

Česká ekonomika loni klesla méně, než se dosud uvádělo. Hrubý domácí produkt (HDP) se snížil o 0,9 procenta, zpřesnil Český statistický úřad. Dosud na základě omezeného souboru ukazatelů uváděl pokles o 1,2 procenta. Pro letošní druhé čtvrtletí statistici druhým zpřesněním potvrdili mezičtvrtletní růst ekonomiky o 0,6 procenta a meziroční pokles o 1,3 procenta.
Více informací

Deficit veřejných financí loni stoupl na 4,43 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 3,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát do roka.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v září stoupl na 38,2 miliardy korun ze srpnových 36,2 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší zářijový výsledek od roku 2008. Loni v září deficit činil 71,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.
Více informací

Do pěti let by se měl počet smluv o stavebním spoření u všech tuzemských stavebních spořitelen ustálit pod čtyřmi miliony. Ke konci roku 2012 měly stavební spořitelny 4,32 milionu smluv ve fázi spoření a letos očekávají jejich pokles na 4,1 milionu. Na setkání s novináři o tom informovali představitelé Asociace českých stavebních spořitelen.
Více informací

Pokuty v celkové výši 2,23 milionu korun dostala od České obchodní inspekce (ČOI) za nekalé obchodní praktiky při předváděcích akcích firma No Stress. Na trhu společnost nepůsobí ani rok. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Jan Rotbauer. Firma prý při akcích klamala hlavně oznámeními o různých "výhrách", pro jejichž získání ale museli lidé zaplatit až desítky tisíc korun.
Více informací

Česká národní banka na konci září odebrala nepravomocně licenci Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD). ČTK to potvrdil informovaný zdroj. Podle deníku Právo, který o tom dnes jako první informoval, záložna hodlá proti rozhodnutí podat rozklad. ČNB na dotaz ČTK uvedla, že do pravomocného rozhodnutí nebude k případu zveřejňovat žádné podrobnosti.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU