Německý výrobce cukrovinek Trolli zřejmě skončí s výrobou v Plzni

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 8. října (ČTK) - Výrobce gumových a želatinových cukrovinek zřejmě zavře koncem letošního roku plzeňský závod. Trolli Bohemia informoval v minulých dnech plzeňskou pobočku Úřadu práce, že propustí ke konci roku všech 154 zaměstnanců, řekl dnes ČTK Tomáš Moravec z pobočky. Jednatel firmy Pavel Wagner uvedl, že ještě existuje naděje, která by zachovala alespoň polovinu zaměstnanců.

"Důvodem propouštění je restrukturalizace koncernu (Trolli GmbH z německého Fürthu, který je dvojkou na trhu želatinových bonbonů po koncernu Haribo)," uvedl. Podle Wagnera sice dostal plzeňský závod od mateřské firmy informace o tom, že bude končit, ale ještě je naděje zachovat výrobu a balení cukrovinek zhruba v polovičním rozsahu. Uzavření závodu považuje za jednu z možných alternativ.

Výpovědi podle Wagnera dostane současných 145 zaměstnanců tento měsíc. Z 90 procent jde o ženy, jimž se firma podle Wagnera snaží pomoci a je v kontaktu s personálním agenturami. "Nabídneme jim různé druhy pomoci, například se zpracováním životopisů," uvedl.

Trolli, který má v Česku jediný závod, investoval v Plzni stovky milionů korun. V roce 2006 zaměstnával včetně agenturních pracovníků 400 lidí. Firma, která funguje v Plzni 20 let, nejprve v projatých prostorách a poté ve vlastní hale, vyváží téměř veškerou produkci po světě.

Němci spolupracovali od roku 1993 s českou balírnou. Po rapidním nárůstu zakázek byla v roce 1996 založena v Plzni-Křimicích firma Trolli Bohemia se 60 zaměstnanci, která zahájila výrobu v pronajatých prostorách. V roce 1999 rozhodlo německé vedení o výstavbě závodu a od roku 2000 má 8000 metrů čtverečních výrobní a 2000 metrů čtverečních skladovací plochy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK