Odbory: TRW Volant Horní Počernice končí, o práci přijde 150 lidí

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 9. října (ČTK) - Výrobce automobilových volantů TRW Volant ukončí v Praze Horních Počernicích ke konci roku 2013 výrobu. O práci přijde zhruba 150 lidí. Výrobu společnost přesune z Počernic do Rumunska, řekl dnes ČTK při zasedání vedení odborového svazu KOVO v Hradci Králové předseda svazu Josef Středula. Počernický podnik, jehož historie sahá do roku 1928, je součástí americké TRW Automotive.

Světový výrobce autosoučástek TRW má v ČR ještě závody v Dačicích, Staré Boleslavi, Benešově, Jablonci nad Nisou, Frýdlantu a v Řepově. V celém světě má 200 závodů asi se 70.000 zaměstnanci.

Podle Středuly bylo rozhodnutí o uzavření počernického závodu překvapivé. "O této firmě její manažeři, i na evropské úrovni, hovořili ještě v červenci, že nic nebudou zavírat, že může být osazenstvo klidné. Opak je však pravdou," řekl odborový předák.

Firma podle něj možné rušení závodu na přímé dotazy popírala i v době, kdy zaměstnanci z Počernic jezdili do Rumunska zaučovat tamní pracovníky. Počernický podnik podle odboráře neměl ekonomické problémy a pro zrušení závodu se firma údajně rozhodla kvůli přesunu výroby do ještě levnější destinace, než je Česká republika.

Odbory podle Středuly v závodě dohodly pro zaměstnance odstupné, které je oproti zákonnému odstupnému více než dvojnásobné. "Situace pro zaměstnance není dobrá. Najít novou práci pro manuální pracovníky nebude jednoduché," řekl Středula.

Podle posledních známých údajů vykázala TRW Volant v roce 2011 tržby 1,9 miliardy korun a ztrátu 92 milionů korun. V roce 2010 měla tržby 2,2 miliardy korun a zisk 112 milionů korun.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK