Nejvýznamnější firmy vyhlašují hospodářské výsledky

15.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Minulý týden začalo odhalování výsledků nejvýznamnějších firem za třetí kvartál. Ovšem až v tomto týdnu se dozvíme více než 80 procent těch nejpodstatnějších informací o světových gigantech.

Technologické firmy by měly zazářit

První dvě čtvrtletí tohoto roku přinesly americkým technologickým společnostem většinou zklamání. Růst zisků se nakonec nekonal. Ovšem tzv. sell-side analytici předpovídají, že se sektor lepších výsledků dočká už ve třetím kvartálu. Za týden uvidíme, jestli se jejich prognózy naplní nebo zda byly tyto naděje neopodstatněné.

Intel (INTC:xnas) oznámí své výsledky v úterý. Zástupci Wall Streetu přitom očekávají, že čistý zisk na akcii (EPS) dosáhne 0,54 dolaru, což je oproti loňsku o 9,5 procenta méně. A tento odhad se nemění už po dobu tří měsíců. Ziskovost Intelu i nadále negativně ovlivňuje revoluce na poli mobilních zařízení a investory zatím jeho nové produkty dostatečně nepřesvědčily.

IBM (IBM:xnys) pak následuje ve středu a odhad EPS je na 3,95 dolaru, tedy o 9,2 procenta výše než v loňském roce. Také zde se odhad zisků neměnil už tři měsíce v řadě. IBM je v oblasti IT fenoménem, ovšem až 60 procent jeho příjmů pochází z oblastí mimo USA. A jelikož byla světová ekonomika v posledních šesti měsících dosti slabá, mohlo by se nakonec stát, že konečná čísla budou také nižší. Je totiž třeba pamatovat na to, že na výnosech se začne odrážet stav světového obchodu až se šesti- nebo sedmiměsíčním zpožděním.

Google (GOOG:xnas) odhalí své zisky ve čtvrtek. Odhad ukazatele EPS je 10,35 dolaru, tj. 40,9% nárůst oproti loňsku. Během posledních tří měsíců však předpovídaná hodnota klesla o šest procent. Google se snaží pracovat na plné obrátky a spoléhá přitom i na obchodní model serveru YouTube a na internetovou reklamu, respektive byznys s názvem Adwords. Také operační systém Android má na trhu své pevné postavení - ať už u chytrých telefonů, nebo třeba u tabletů. Klíčové však bude, jestli se mu podaří jeho snahy zpeněžit.

Finanční sektor odkázán na vývoj sazeb

K růstu celkových zisků indexu S&P 500 přispívaly v první polovině roku největší měrou finanční tituly. Jenže ve třetím čtvrtletí došlo k výraznému navýšení úrokových sazeb u státních dluhopisů a hypoték, což mohlo ovlivnit provozní zisk finančních institucí ještě více, než se dosud čekalo. Sell-side analytici proto předpovídají, že od července do září došlo ke zpomalení růstu zisků. I tak je ale tempo růstu ze všech sektorů nejvyšší. Finanční sektor sice těží z oživující ekonomiky, ale výsledky třetího kvartálu přibrzdily nízká obchodní aktivita v oblasti hypoték a potenciální ztráty z dluhopisových portfolií (kvůli vyšším úrokovým sazbám). Také obchodní aktivita byla spíše slabší. Proto si myslíme, že Wall Street svým finančním titulům věří až příliš.

Citigroup (C:xnys) zveřejní své výsledky v úterý a čeká se, že EPS dosáhne 1,05 dolaru. Jde o 1,1 procenta nižší číslo než v roce loňském. Současně za poslední tři měsíce klesl odhad zisků o 11,1 procenta. Ceny akcií Citibank žene nahoru hlavně probíhající snižování nákladů. Zároveň by však krize na rozvíjejících se trzích, která tam panuje už čtyři měsíce, mohla mít negativní dopad na působení firmy mimo Spojené státy.

O ziscích Bank of America (BAC:xnys) bude jasno ve středu. EPS zřejmě skončí na úrovni 0,2 dolaru, tedy o 11,3 procenta menší než loni. V uplynulých třech měsících pak klesly odhady zisků o 13,2 procenta. Také BofA začala výrazně redukovat své provozní náklady a zlepšila produktivitu napříč téměř všemi divizemi. I zisky za druhé čtvrtletí byly velmi dobré, a pokud její byznys s hypotékami příliš nezpomalilo navyšování úrokových sazeb, mohla by banka opět překvapit.

Goldman Sachs (GS:xnys) se dostane na řadu ve čtvrtek. Analytici přitom očekávají EPS ve výši 2,46 dolaru, což je meziročně o 13,7 procenta méně. Goldman Sachs překonal ve druhém kvartálu všechny odhady, především díky lepším číslům z investiční a úvěrové divize. Jenže právě tato divize není co se týče příjmů příliš stabilní, a výsledky za třetí čtvrtletí tak budou oproti loňskému roku spíše nižší. A poměrně výrazně bude záležet i na tom, jak se během uplynulého kvartálu vyvíjelo obchodování.

Nesmíme zapomínat ani na GE

General Electric, největší průmyslová firma na světě, přednese své výsledky za třetí kvartál v pátek. A analytici předpovídají, že hodnota EPS oproti loňsku klesne o 1,4 procenta na 0,36 dolaru. Během posledních třech měsíců se odhad snížil dokonce o 10,4 procenta. Zisk GE je přitom vždycky zajímavé sledovat, jelikož firma působí po celém světě a v mnoha cyklických odvětvích.

Autor příspěvku je hlavní akciový stratég Saxo Bank

Autor článku

Peter Garnry


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE