Uzavřete smlouvu o stavebním spoření na dítě a získejte bonus!

15.10.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stavební spoření je stále oblíbeným způsobem, jak dětem našetřit na start do života. Samotná smlouva o stavebním spoření může být přitom uzavřena buď přímo na vaše jméno (coby rodiče), nebo jméno vašeho potomka. Rozhodnete-li se pro druhou variantu, můžete se těšit na některou z odměn, kterými se stavební spořitelny snaží udržet atraktivitu svých produktů.

Jednou z největších „investic“ je v případě stavebního spoření poplatek za uzavření smlouvy, ten se u všech stavebních spořitelen pohybuje na úrovni 1 % s tím, že některé ze spořitelen omezují maximální výši tohoto poplatku (viz. tabulka na konci textu), která se může vyšplhat až do desítek tisíc korun.

Většina stavebních spořitelen (v době psaní tohoto článku všechny vyjma Raiffeisen stavební spořitelny) však u tohoto produktu nabízí úlevy, pokud je smlouva o stavebním spoření uzavřena na odpovídající cílovou částku a zní na jméno dítěte, které ještě nedosáhlo určeného věku.

Přehled zvýhodnění stavebních spořitelen u stavebního spoření pro děti

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) – u této tavební spořitelny získáte u smlouvy pro dítě ve věku do 18 let prémii ve výši 50 % vstupního poplatku (max. 1 000 Kč). Podmínkou pro získání této odměny je uzavření smlouvy o stavebním spoření do konce tohoto roku a zaplacení celého poplatku za uzavření smlouvy. Poté, co tak učiníte, bude vám v únoru roku 2014 vyplacena výše uvedená prémie.

Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS) – máte-li dítě ve věku do 10 let (resp. uzavřete-li mu smlouvu o stavebním spoření), máte u této stavební spořitelny možnost získat bonus v podobě 100% slevy na poplatku za uzavření smlouvy znějící na cílovou částku 150 000 Kč (pevně daná částka). Máte-li dítě ve věku 11-21 let a uzavřete-li smlouvu o stavebním spoření na jeho jméno, získáte bonus v podobě 50% slevy na poplatku za uzavření smlouvy znějící na cílovou částku 150 000 Kč (pevně daná částka).

TIP: Více se o stavebním spoření dočtete v sekci Bydlení

Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) - tato stavební spořitelna aktuálně žádné výhody u stavebního spoření pro děti nenabízí.

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) – „Buřinka“ u smluv pro děti ve věku do 6 let nabízí prémii ve výši 1 000 Kč v případě uzavření smlouvy o stavebním spoření s cílovou částkou 150 000 Kč (pevně daná částka) a vložení minimálně 3 000 Kč na tuto smlouvu do konce letošního roku (Pozn. dle původních podmínek platí tato akce pouze do 30. 9. 2013).

Wüstenrot stavební spořitelna (WSS) – zde můžete při založení smlouvy u stavebního spoření pro dítě ve věku do 18 let získat bonus ve výši 100% slevy na poplatku za uzavření při sjednání smlouvy o stavebním spoření znějícím na částku 150 000 Kč (tarif Kamarád) či 300 000 Kč (tarif Kamarád+) a uložením 1 500 Kč, resp. 3 000 Kč na tuto smlouvu do 4 měsíců od jejího uzavření.

Cílová částka 150 000 Kč není „předimenzovaná“

Jak jste si sami jistě všimli, vyplacení bonusu je velmi často vázán na uzavření smlouvy o stavebním spoření na částku 150 000 Kč. Této částky se vůbec nebojte, právě naopak. Je to totiž právě tento objem peněz, který bude vaše dítě mít na smlouvě o stavebním spoření za 6 let, tj. vázací lhůtě, po které můžete peníze ze stavebního spoření vybrat i se státní podporou, tedy alespoň v případě, že budete na smlouvu o stavebním spoření ukládat optimálních 1 667 Kč měsíčně. Nejedná se tedy o nijak přemrštěnou částku, možná naopak. Hodláte-li totiž svému potomkovi šetřit déle jak 6 let, budete postupem času muset cílovou částku na stavebním spoření navýšit, zřejmě již za standardních podmínek, tj. bez bonusů za to, že je smlouva uzavřena na jméno dítěte (pozn. jedná se pouze o domněnku, tato situace nastane až za několik let a je těžké odhadovat, jaké v tu dobu budou podmínky na trhu).

Pokud chcete mít již nyní „jistotu“, že vám bude cílová částka stačit, můžete využít varianty Kamarád+ od Wüstenrot stavební spořitelny, u které je smlouva uzavírána s cílovou částkou 300 000 Kč, což vám umožňuje spoření po dobu cca 12 let. V tomto případě tak již na začátku ušetříte oproti „dospělácké“ verzi stavebního spoření 3 000 Kč, což je jistě částka, která stojí za pozornost.

Tabulka: Výše poplatků za uzavření smlouvy o stavebním spoření u jednotlivých spořitelen

Stavební spořitelna

Poplatek z CČ

Poznámka

ČMSS

1%

 

SSČS

1%

 

WSS

1%

max. 30 000 Kč

RSTS

1%

max. 15 000 Kč

MPSS

1%

max. 10 000 Kč

 

Zdroj: sazebníky stavebních spořitelen

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ