Objem vkladů v bankách stoupl o šest procent na 3,26 bilionu Kč

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Celkový objem vkladů v tuzemských bankách vzrostl koncem srpna meziročně o 5,7 procenta na 3,26 bilionu Kč. Téměř dvě třetiny z nich tvoří vklady netermínované, kdy většinu z nich představují zůstatky na běžných účtech. ČTK o tom dnes informovala Česká bankovní asociace.

 

Velmi slušnou dynamiku růstu (o 23 procent) ovšem vykazují ostatní netermínované vklady v čele s oblíbenými spořicími účty. Celkový objem termínovaných vkladů mírně klesá, konkrétně o necelé procento. Stále platí, že naprostou většinu všech dlouhodobých termínovaných vkladů tvoří vklady na stavební spoření.

"Banky si díky důvěře klientů udržují nadále velmi příznivý poměr úvěrů k vkladům, který činí aktuálně přibližně 74 procent. To je v evropském srovnání téměř unikátní hodnota a tuzemské banky tak mají k dispozici dostatek peněz na financování a podporu projektů svých klientů při cestě ekonomiky z recese," komentovaly výsledky náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek.

Nejvíce vkladů představují vklady domácností (55 procent), ačkoliv jejich podíl v souhrnném objemu klesl a celkově vykázal pomalejší růst než ostatní bankovní vklady. Objem vkladů nefinančních podniků se naproti tomu významně zvýšil, meziročně o 7,4 procenta. Vysvětlením může být podle Matouška reakce firem na ekonomickou situaci, kdy společnosti preferují vytváření finanční rezervy před dalším investováním.

Snižování sazeb ze strany ČNB v loňském roce se logicky postupně promítnulo i do sazeb z nových vkladů domácnostem. Zatímco sazby vkladů jednodenních (netermínovaných) držela konkurence (u spořicích účtů) v loňském roce stále kolem 0,7 procenta, v roce letošním se postupně snížily až pod 0,5 procenta. Průměrné sazby z nových jednodenních vkladů domácností v srpnu činily 0,49 procenta.

Podobný trend platí i pro vklady domácností s dohodnutou splatností, jejichž sazby klesly k průměrným srpnovým 1,27 procenta. U vkladů domácností s výpovědní lhůtou se sazby snížily pouze nepatrně na srpnových průměrných 1,97 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK