Řecká ekonomika má podle analytiků blízko k bodu stabilizace

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. října (ČTK) - Řecká ekonomika by v letošním roce mohla klesnout až o 4,2 procenta, po šesti letech prudkých propadů má ale blízko ke stabilizaci. Ve své čtvrtletní zprávě to dnes uvedl vlivný řecký ekonomický institut IOBE. Atény podle něj nyní musí zajistit, aby mzdy nerostly rychleji než produktivita, pod kontrolou pak budou muset udržet i veřejné výdaje.

 

Hrubý domácí produkt Řecka podle institutu letos klesne o 4,1 až 4,2 procenta. Je to o něco lepší prognóza než v červenci, kdy institut počítal s celoročním tempem poklesu pět procent.

"Řecká ekonomika je velmi blízko bodu stabilizace," píše se ve zprávě, z které cituje agentura Reuters. Šestileté období recese podle institutu v příštím roce zřejmě skončí.

Nejnovější prognóza letošního výkonu ekonomiky se shoduje s odhady Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu (MMF), které v minulých letech financovaly dva záchranné programy pro řeckou vládu. Brusel i MMF předpokládají, že pokles řecké ekonomiky se letos zpomalí na čtyři procenta po propadu o 6,4 procenta loni.

Že se Řecko příští rok dostane z recese, s tím počítá i tamní vláda. Podle návrhu rozpočtu, který zveřejnila před týdnem, má přebytek primárního rozpočtu, tedy bez nákladů na obsluhu dluhu, činit 1,6 procenta hrubého domácího produktu. Její odhad je zatím jedním z nejsilnějších signálů toho, že země má to nejhorší z dluhové krize již za sebou.

Podle institutu IOBE byl výkon řecké ekonomiky za druhé čtvrtletí lepší, než se očekávalo, a další zlepšení lze čekat ve třetím čtvrtletí. Na zlepšení má podle něj vliv i dobrá turistická sezona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK