Pojišťovny letos odhalily o více než desít procent více podvodů

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Detektivové pojišťoven odhalili letos pojistné podvody za mnoho set milionů korun. Meziroční nárůst se u nich pohybuje mezi deseti a pětadvaceti procenty. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Stále převládají podvody v pojištění aut, nejvíce jich je v Praze a Středočeském kraji. Pokračuje trend vyššího počtu podvodů v menším objemu. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Za devět měsíců roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 345 milionů Kč, což je o 24 milionů více než ve srovnatelném období loni. Meziroční nárůst podvodné činnosti o 208 procent zaznamenali letos detektivové ČP v Ústeckém kraji. V porovnání s loňskem se naopak zlepšily kraje Plzeňský, Karlovarský, Jihočeský a Královéhradecký. "Opět se nám potvrdilo, že podvodníkům svědčí anonymita hlavního města," uvedl ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Jaromír Kaděra. Přes 40 procent letos odhalených pojistných podvodů se prý odehrálo v Praze a Středočeském kraji.

Detektivové Allianz přišli v tomto období na 1609 podvodů za 92 milionů Kč, zatímco před rokem to bylo 1102 případů za zhruba 77 milionů Kč. U detektivů pojišťoven jde podle mluvčího Allianz Václava Bálka o analytickou práci, která zahrnuje porovnávání důkazů a získávání nových informací. Nejvíce se jich týká automobilů a zdaleka už při nich nejde pouze o navýšené částky za zničené plechy. "Stává se třeba to, že po nehodě někdo poškozenému poradí, aby začal simulovat, a on nám pak tvrdí, že chodí o berlích. My pak zjistíme, že každý den zahajuje ranním joggingem nebo dokonce objíždí jako aktivní hráč sportovní turnaje," popsal jednu z cest, se kterými se setkávají detektivové v pojišťovnách.

Detektivové Generali během devíti měsíců roku řešili 370 pojistných podvodů. Loni touto dobou Generali evidovala 251 pojistných podvodů. Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Cívky pokračuje trend více podvodů za menší částky. Vedle počtu podvodů však roste i jejich výše. Zatímco za první tři čtvrtletí roku 2012 odhalila Generali podvody za 29 milionů korun, v roce letošním je uchráněná hodnota ještě o deset milionů vyšší.

Nadále jsou nejčastější takzvané oportunistické podvody. Tedy situace, kdy se lidé pokoušejí využít skutečnou pojistnou událost ke svému obohacení. Když dojde k nehodě nebo úrazu, snaží se částku, kterou by měli od pojišťovny dostat, uměle navýšit. Zpravidla při těchto podvodech jde o desetitisícové částky. "Lidé si neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění, upozornil Cívka.

Detektivové Kooperativy letos prošetřovali 650 událostí, celková uchráněná hodnota přesahuje 170 milionů Kč. Meziroční růst je téměř čtvrtinový. Nejčastěji vyšetřují fingované dopravní nehody, jež tvoří 60 procent všech podezřelých událostí. Během letních měsíců počet podvodů na vozidlech zpravidla klesá. Naopak objevují se případy podvodů u pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo odpovědnosti za škody, podotkl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Přehled odhalených pojistných podvodů České pojišťovny podle jednotlivých krajů za tři čtvrtletí 2013: kraj částka v milionech Kč meziroční nárůst/pokles v milionech Kč Praha 104 14 Středočeský 38 13 Jihočeský 27 -17 Královéhradecký 26 -4 Ústecký 25 17 Moravskoslezský 24 6 Liberecký 21 5 Plzeňský 20 -19 Pardubický 18 5 Jihomoravský 9 4 Vysočina 9 5 Karlovarský 9 -8 Olomoucký 8 1 Zlínský 8 2 celkem ČR 345 24

zdroj: Česká pojišťovna

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK