Inflace v eurozóně klesla na 1,1 pct, nejníže za 3,5 roku

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. října (ČTK) - Míra inflace v eurozóně v září klesla na 1,1 procenta ze srpnové úrovně 1,3 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen tak sestoupil na nejnižší tempo od února 2010. Uvedl to dnes statistický úřad Eurostat, který tím potvrdil předběžné údaje z konce září. Inflaci v Evropě stále ještě tlačí dolů slabá ekonomika.

Cenová hladina ale proti předešlému měsíci stoupla o 0,5 procenta. Zlevnily sice potraviny a služby. Výrazně se naproti tomu zvýšily ceny průmyslového zboží a stouply i kolísavé ceny energie.

Eurozóna se vymanila z vleklé recese teprve ve druhém čtvrtletí a zadlužení spotřebitelé zatím nechtějí příliš utrácet. Data naznačují, že Evropská centrální banka (ECB) může ještě dlouho zachovat uvolněnou měnovou politiku, kterou se snaží podporovat oživení ekonomiky v měnové unii.

Inflace je nyní výrazně pod dvouprocentním limitem cenové stability. ECB dává opakovaně najevo, že v případě potřeby poskytne ekonomice další podporu v podobě snížení základní úrokové sazby z nynějšího rekordního minima 0,5 procenta, popřípadě ve formě nových střednědobých úvěrů bankám.

Oživování ekonomiky v eurozóně potvrzují některé poslední údaje. Ekonomická důvěra v 17 zemích eura se v září zlepšila pátý měsíc po sobě a vyskočila na dvouleté maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK