Výběr mýtného roste na Slovensku jen pomalu, zaostane za odhady

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. října (ČTK) - Výběr mýtného na Slovensku se v letošním roce zvyšuje pouze mírně a za celý rok patrně zaostane za původními odhady. Dopravci za použití zpoplatněné silniční sítě totiž zaplatili v prvních třech čtvrtletích 118,14 milionu eur (tři miliardy Kč), což proti loňsku představuje nárůst o 1,5 procenta. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl provozovatel mýtného systému, společnost SkyToll.

Slovenské ministerstvo financí očekává, že výnos z mýtného bude letos proti dřívějším předpokladům mírně nižší a dosáhne 156,5 milionu eur. Většinu z této částky stát ovšem odvede firmě SkyToll coby odměnu za vybudování a provozování mýtného systému.

SkyToll vyhrál tendr na vybudování mýtné infrastruktury v roce 2009 s nejdražší nabídkou, když v soutěži po vyloučení ostatních firem zůstal sám. Firmu loni ovládl český podnikatel Petr Syrovátko.

Mýtné na Slovensku platí vozidla s hmotností nad 3,5 tuny za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných úsecích silnic první třídy. Celková délka zpoplatněných komunikací dosahuje asi 2400 kilometrů, z toho většinu tvoří silnice první třídy.

Slovenské ministerstvo dopravy již oznámilo, že od příštího roku zpoplatní dalších 225 kilometrů silnic první třídy. Kromě toho chce novým nastavením sazeb mýtného zvýhodnit ekologická vozidla na úkor starších kamionů a zavést množstevní slevy z mýtného.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK