Nezaměstnanost na Slovensku v září po předchozím poklesu stoupla

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. října (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku v září po předchozím sedmiměsíčním poklesu poprvé stoupla. Její míra v zemi činila 13,84 procenta, v srpnu bylo bez práce 13,7 procenta Slováků. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce.

 

Situace na trhu práce na Slovensku se v září obvykle zhoršuje. Do evidence nezaměstnaných po letních prázdninách přibývají absolventi středních škol, kteří si nenašli práci nebo nepokračují v studiu na vysoké škole.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, dosáhl v září na Slovensku zhruba 373.400 lidí. Proti srpnu se řady nezaměstnaných rozšířily o 3760 osob, ve srovnání s minulým rokem přibylo více než 10.000 lidí bez práce.

Vysoký počet nezaměstnaných je jedním z největších problémů exportně orientované slovenské ekonomiky. Hospodářství země se loni i letos na rozdíl od některých členských států unie sice vyhnulo recesi, slabý ekonomický růst podle analytiků ale nedokáže vytvářet dostatek volných pracovních míst. Slovenské ministerstvo financí předpokládá, že míra nezaměstnanosti v zemi se v dalších letech bude snižovat jen pozvolna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK