Jak změnou dodavatele plynu ušetřit tisíce korun?

21.10.2013 | , Ušetřeno.cz
BYDLENÍ


Pokud na vás jdou při pohledu na vyúčtování plynu pravidelně mdloby, možná byste měli zvážit možnost změny dodavatele plynu. Ještě předtím se však podívejte, kdo se na tvorbě cen plynu podílí, kdy se ceny mění a jak změna dodavatele plynu probíhá.

Jaké subjekty se podílí na výsledné ceně plynu?

Budeme-li se pídit po tom, jak ušetřit za zemní plyn, musíme se nejprve podívat, jak se finální cena plynu vůbec utváří. Jako první musíme rozlišovat mezi distributorem plynu a dodavatelem plynu.

Distributorů plynu je na českém trhu jen několik (RWE, Pražská plynárenská, …). Na rozdíl od dodavatelů nemohou distributoři cenu ovlivnit, neboť ji každoročně stanovuje Energetický regulační úřad. Zbytek ceny je však v režii dodavatelů plynu, kterých jsou na českém trhu desítky a mezi nimiž je možno od roku 2007, kdy proběhla tzv. liberalizace trhu s plynem, volně přecházet. A právě mezi cenami dodavatelů jsou rozdíly, které se pohybují třeba u rodinného domu, kde se plynem i vytápí, v řádech tisíců korun ročně.

Kdy se mění ceny plynu?

Kdekdo jistě zaznamenal změny cen plynu, které přichází na začátku roku k 1. lednu. Tyto změny jsou v režii ERÚ, který stanovuje regulovanou cenu za distribuci plynu. Cena plynu se však může vyvíjet i během roku, kdy ji mění dodavatelé na základě vývoje cen této komodity na světových trzích. Ti ji nejčastěji mění čtvrtletně, tedy 1. ledna, 1. dubna, 1. července a 1. října. Ze zákona však musí dodavatel plynu změny v ceníku oznámit odběratelům minimálně 30 dnů před jejich realizací tak, aby měli odběratelé, kteří s novým ceníkem nesouhlasí, dost času na změnu dodavatele.

Jak změnit dodavatele zemního plynu?

Prvním krokem je samozřejmě výběr vhodného dodavatele, což dnes velmi usnadňují praktické online srovnávače cen plynu. Spousta lidí si pak klade otázku, zda si stávající dodavatel nemůže za vypovězení smlouvy něco naúčtovat. Odpověď je jednoduchá. Od liberalizace trhu s plynem, která proběhla 1. ledna 2007, ze zákona nemůže. Je však třeba počítat s nejčastěji 3 měsíční výpovědní lhůtou. Na změnu dodavatele plynu nemáte nárok pouze v jediném případě. Pokud jste k tomu současnému přešli před méně než půl rokem. V takovém případě vám nezbývá než počkat. Jinak vám ovšem ve změně dodavatele zemního plynu nic nebrání. Pokud se vám ovšem nechce řešit papírování, můžete využít například služeb portálu Ušetřeno.cz.

Jak se změna dodavatele projeví? Přijdou mi vyměnit plynoměr?

Pokud jste si vybrali levnějšího dodavatele zemního plynu tak změnu poznáte hlavně na vyúčtování plynu, které bude o poznání nižší. Jiná bude také hlavička vyúčtování, kde budou místo údajů předchozího dodavatele údaje toho nového. Jinak změnu vlastně ani nepoznáte, neboť plynoměr, potrubí a další části distribuční sítě plynu zůstávají stejné. O ty se totiž stará váš distributor plynu, kterého nemůžete změnit. Není to ani třeba. Ceny jsou, jak jsme si řekli už výše, u všech stejné, regulované ERÚ.

Takže když si to shrneme. Výběr dodavatele se dá snadno zvládnout s jednoduchými online srovnáními dodavatelů plynu, samotný přechod k jinému dodavateli si můžete nechat vyřídit a kromě kýžené úspory ho vlastně ani nepoznáte.

Autor článku

SEO článek

Články ze sekce: BYDLENÍ