Výroba automobilů v Česku letos klesne o čtyři až pět procent

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. října (ČTK) - Výroba automobilů v Česku letos klesne o čtyři až pět procent. Sdružení automobilového průmyslu ČR předpokládá, že české továrny vyrobí 1,115 milionu aut, loni jich bylo o 60.000 více. Vyplývá to z informací, které dnes na odborné konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR zveřejnil ředitel sdružení Antonín Šípek.

Česká automobilová produkce klesá od roku 2011, který byl ale rekordní. V Česku se tehdy vyrobilo téměř 1,2 milionu aut.

Podle Šípka je hlavním důvodem poklesu produkce současná situace v Evropě, kam tuzemské továrny vozy vyvážejí.

Podle Šípka naopak letos mírně poroste výroba autobusů. Svaz odhaduje více než osmiprocentní nárůst na 3500 kusů. "Možná bude překonán i rekord z roku 2011," uvedl Šípek. Čeští výrobci autobusů před dvěma lety vyrobili 3562 autobusů. Největším výrobcem v Česku je vysokomýtský Iveco Czech Republic.

Propad tuzemské produkce osobních aut se za tři čtvrtletí zmírnil proti prvnímu pololetí o šest procentních bodů na sedm procent. Automobilky celkem za devět měsíců vyrobily 834.198 vozů. Ve 3. čtvrtletí výroba vzrostla o 9,5 procenta. Důvodem předchozího poklesu byla zejména odbytová krize v Evropě.

Kvůli ukončení výroby v letňanské Avii do září výrazně klesla produkce nákladních vozidel, kterých bylo vyrobeno o 45 procent méně než za leden až září loňského roku. Z celkem vykázaných 574 vyrobených aut připadalo 570 vozů na kopřivnickou Tatru, která zvýšila výrobu o 70 procent. Šípek dnes uvedl, že ve výrobě nákladních vozidel lze letos očekávat pokles. "Avie už nevyrábí, Tatra ale zcela jistě vykáže růst," uvedl Šípek.

Český automobilový průmysl dosáhl loni tržeb 840 miliard korun. Na průmyslové produkci státu se podílel 23 procenty. V oboru pracuje zhruba 110.000 kmenových zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK