Rodinné a skupinové výlety vlakem jsou levnější

19.08.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Vyrážíte s rodinou či s přáteli na cestu vlakem? Vaše výpravy za dobrodružstvím, návštěvy přátel, babičky či tety mohou být levnější.Využijte skupinových slev či slev pro rodiny s dětmi. Vyplatí se to!

Téma týdne: Vlakem křížem krážem

I vlakem se dá jezdit levně. Stačí se dobře informovat a využívat slev všude, kde se jen dá.

Skupinka to má levnější

Slevy pro skupiny se poskytuje při společné jízdě minimálně 2 a maximálně 15 spolucestujících. Sleva ale platí jen ve 2. vozové třídě. Pokud je ve skupině více než 15 spolucestujících, musí být utvořena nová skupina, která využívá skupinové slevy za stejných podmínek, jako skupina první. Celková cena skupinového jízdného se počítá takto:

  • první a druhý cestující zaplatí zákaznické jízdné pro cestující starší 15 let, 
  • každý další cestující zaplatí zákaznické jízdné pro dítě, tzn. přibližně 50 procent ceny prvního cestujícího, 
  • při zakoupení zpátečního jízdného pro skupinu se přizná prvnímu a druhému cestujícímu zpáteční sleva pro cestující starší 15 let a ostatním cestujícím zpáteční sleva pro dítě

Nárok na přiznání skupinové slevy není vázán na věk, průkaz či jakákoliv jiná omezení. Stačí, že je vás tolik, kolik České dráhy považují za skupinu. O slevu není ani třeba žádat v předstihu, pokud nepožadujete rezervaci míst.

Cena se vypočítává podle tarifní vzdálenosti. Tu vypočtete dle kilometrů uvedených v jízdním řádu, nebo ji naleznete již vypočtenou v elektronickém jízdním řádu (IDOS). Pro snadnější pochopení uvádíme jeden příklad za všechny. Cesta z Brna do Ostravy pro 4 osoby – přímé spojení rychlíkem na vzdálenost 172 km. Bez využití slevy by každý z cestujících zaplatit 126 Kč, tedy dohromady 504 Kč. Pokud využijete skupinové slevy pak první a druhý cestující zaplatí jízdné každý ve výši 126 Kč a zbývající dva cestující každý už jen 63 Kč (jako děti). Celkem tedy 378 Kč.

Rodinné víkendové výlety se slevou

Chystáte se o víkendu s rodinou či přáteli na výlet vlakem? Pak je tu ještě jedna možnost, mnohem levnější možnost. Jízdenka SONE+ platí po celý den v sobotu nebo neděli ve všech osobních vlacích Českých drah a navíc také na tratích Viamont v německém, rakouském a polském příhraničí. SONE+ lze využít pro společnou cestu maximálně pěti cestujících, z nichž nejvýše 2 mohou být starší 15 let (tedy kombinace 2 dospělí a 3 děti, 1 dospělý a 4 děti nebo 5 dětí). Nemusí se jednat pouze o rodinu, žádné příbuzenské vztahy nebudete prokazovat. Na jízdenku ale může cestovat i jen jeden cestující a doklad je uznán platným.

SONE+ se prodává ve dvou modifikacích: Jeden druh je platný pouze pro 2. třídu osobních vlaků za cenu 130 Kč, druhý typ je platný pro 2. třídu všech vlaků vyjma vlaků EC a IC za cenu 360 Kč. Platnost jízdenky končí vždy o půlnoci dne, kdy byla zakoupena (pouze sobota a neděle).

Rodiny s dětmi mohou využít samozřejmě i Kilometrické banky. Ta umožňuje postupné vyčerpání předplacených 2000 kilometrů. Více informací si můžete přečíst v pondělním Fintriku.

Další možností je zpáteční sleva, která je automaticky poskytnuta každému, kdo si zakoupí zpáteční jízdenku (platnost do 24:00 druhého dne). Na článek přibližující právě tento druh slevy se můžete těšit v pátek na stránce Fintriků.

Zdroj: České dráhy

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky