Nezaměstnanost ve Španělsku ve 3. čtvrtletí klesla na 26 procent

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve třetím čtvrtletí klesla na 26 procent z předchozích 26,3 procenta v jarním čtvrtletí. Počet zaměstnaných lidí se přitom díky živé turistické sezoně zvyšoval už druhé čtvrtletí po sobě, oznámil dnes tamní statistický úřad. Bez práce ale stále zůstává zhruba 5,9 milionu lidí, což je téměř třetina všech nezaměstnaných v celé eurozóně.

Počet zaměstnaných se zvýšil na 16,8 milionu. To je stále hluboko pod více než 20 miliony lidí, kteří měli ve Španělsku práci počátkem roku 2008. Tehdy v zemi s nástupem globální finanční krize splaskla bublina na trhu nemovitostí a ekonomika vstoupila do pětiletého období ekonomického propadu.

Španělskému trhu práce pomohl v létě silný příliv turistů, které odradily od konkurenčních destinací politické nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě. Tento efekt v posledním čtvrtletí roku sice vyprchává, na trhu práce by se ale už mohly začít projevovat známky stabilizace a oživování ekonomiky.

Španělská ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala z recese a proti předešlému čtvrtletí stoupla o 0,1 procenta, odhadla ve středu tamní centrální banka. V meziročním srovnání zpomalil hrubý domácí produkt pokles na 1,2 procenta. Vláda čeká, že příští rok HDP vzroste o 0,7 procenta po letošním celoročním poklesu o 1,3 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK