Výrobce autokomponentů Aisin postaví v Písku nový závod

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Písek 24. října (ČTK) - Výrobce komponentů pro automobilový průmysl - Aisin Europe Manufacturing Czech - plánuje v Písku, kde působí deset let, postavit nový výrobní závod. Společnost už koupila desetihektarový pozemek v průmyslové zóně. Jednatel společnosti Miloš Hnízdil to dnes řekl při předávání ocenění Město pro byznys. Závod přijde na desítky milionů korun a vzniknou desítky pracovních míst, řekl ČTK.

Podle webu společnosti by se v něm mělo začít vyrábět v roce 2015. Vedení firmy chce schválený záměr nejdříve oficiálně sdělit městu.

AEM-C dodává díly motorů do továren evropských i japonských výrobců automobilů, například Toyota, Renault, Volvo, Nissan a Ford. Do portfolia výrobků patří: kryt rozvodových řetězů a řemenů, kryt hlav válců, kryt vačkové hřídele, kliková skříň, olejová pánev, olejové a vodní čerpadlo, či sací potrubí.

V novém závodě začne firma podle informací ČTK vyrábět jiné typy komponentů a pro více továrních automobilových značek než dosud. Půjde o díly na brzdy a karoserie, které dosud Aisin nevyrábí nikde ve světě.

AEM-C je dceřiným výrobním závodem společnosti Aisin Europe S.A. patřící do globální skupiny Aisin Seiki Cor.,Ltd. AEM-C přešla společně s ostatními závody ve skupině na jednotný fiskální rok trvající od dubna do března. Rok 2012 byl přechodným obdobím trval 15 měsíců. Z tohoto důvodu společnost vykázala vyšší obrat než v předchozích letech. Průměrný měsíční prodej byl ale na stejné úrovni jako loni a předloni. Počet zaměstnanců meziročně stoupl o 50 na 330.

"Evropský automobilový trh se dosud nezotavil. Využití strojního vybavení bylo nízké, což mělo vliv na hospodářský výsledek. Ten byl navíc zatížen náklady na přípravu nových projektů, jejichž pozitivní efekt se projeví až v příštím roce," uvedl jednatel.

Podle Sbírky listin tržby společnosti stouply z 938 milionů korun na 1,3 miliardy korun a skončila se záporným hospodářským výsledkem 38,6 milionu korun. Cílem společnosti je v roce 2016 po otevření nového závodu zvýšit obrat proti roku 2012 na dvojnásobek - 100 milionů eur, tedy přibližně 2,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK