Česká pošta varuje před další vlnou podvodných e-mailů

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Tuzemské uživatele zasáhl další e-mailový útok zneužívající Českou poštu. Podvodné zprávy tvářící se jako informace o zásilce se snaží od lidí získat přihlašovací údaje k bankovním účtům. Podvodný e-mail, který je zasílaný z adresy noreply@cpost.org, by adresáti neměli otvírat. Uvedla to dnes Česká pošta v tiskové zprávě.

E-maily odesílané z uvedené adresy nejsou odesílány Českou poštou a nemají s ní nic společného. "Žádáme naše klienty, aby v žádném případě v e-mailu na žádné odkazy neklikali, ani na e-maily neodpovídali. Pokud tak klient učiní, je přesměrován na podvodné webové stránky a do počítače se mu může stáhnout škodlivý kód a případně může dojít i k zneužití dat klienta, včetně osobních a přístupových údajů," uvedla mluvčí Marta Selicharová. Podezřelé zprávy mají adresáti odeslat na adresu info@cpost.cz .

Při minulých útocích se uživatelům po kliknutí na odkaz do počítače stáhl škodlivý program Hesperbot.A. Tímto tzv. trojským koněm byly již infikovány počítače v Turecku, Británii, Portugalsku i v České republice. Pozor by si měli dát i uživatelé mobilních zařízení se systémy Android, Symbian a BlackBerry.

Pošta eviduje řádově stovky případů. Na neznámého autora e-mailů podala trestní oznámení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK