Analytici: Koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO by daně zřejmě nezvedala

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - V případě vzniku vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL s přímou nebo nepřímou účastí ANO, by se podle analytiků oslovených ČTK hospodářská politika příliš nezměnila. Ekonomové přitom takovou koalici považují v současnosti za jedinou reálně uskutečnitelnou. Účast ANO na vládě by navíc zajistila podle analytiků, že by se nezvyšovala daňová zátěž. Rovněž by existovala zřejmě shoda nad udržením deficitu veřejných financí pod třemi procenty HDP nebo nad snížením nižší sazby DPH u vybraného zboží.

"Za prvé, zřejmě nedojde k nějakému zásadnímu uvolnění rozpočtové politiky, které by hrozilo v případě jasného vítězství levice. Babišovo hnutí ANO počítá naopak s tím, že rozpočtový deficit zůstane do tří procent HDP. Za druhé, nedojde na zrušení či zásadní redukci druhého pilíře penzijní reformy. Naopak v pozitivním smyslu slova hrozí, že by mohla pragmatická koalice ANO a pravicové strany prosadit jeho rozšíření," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

Rovněž by podle něj nemělo dojít k navýšení sazeb daní z příjmů, a to jak právnických, tak fyzických osob. "Možná ale dojde na úpravy výpočtů vyměřovacích základů pro daně z příjmů," dodal.

Programové průniky stran potenciální koalice nejsou velké, ale existují, upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Mohou zahrnovat kupříkladu zákon o státní službě a podporu zkrácených pracovních úvazků. V oblasti daní by se zřejmě všechny strany smířily s obnovením progrese u fyzických osob při zachování daní právnickým osobám a podnikatelům beze změny," uvedl.

Jak se zdá, bude podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka vyjednávání o vládě zdlouhavé. "První překážkou je situace uvnitř ČSSD, druhou hledání kompromisu v rámci snad jediné prakticky myslitelné koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Průnik ekonomických programů těchto stran nedává příští vládě příliš prostoru ke změně hospodářské politiky," uvedl.

Patrně jedinou zásadní změnou by bylo podle Marka snížení dolní sazby DPH, případně zavedení nulové sazby na léky a knihy. "Účast ANO ve vládě, či její podpora kabinetu by měla být pojistkou před zvyšováním daně z příjmů právnických osob nebo zvyšováním daňové zátěže práce," dodal.

Všechny strany uvažované koalice se zároveň podle Marka přihlásily k udržení rozpočtového deficitu pod třemi procenty HDP. "Pokud by závazek nezvyšovat deficit byl brán vážně, znamenalo by to každé snížení daní vyvážit růstem jiných daní nebo škrty ve výdajích a zde se může shoda uvnitř vládní koalice hledat obtížně," upozornil.

"Trh dá politikům nějaký čas na „hájení“, ale trpělivost bude postupně klesat," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Nebudou-li jednání podle ní vést k potřebnému cíli, tedy stabilní vládě, trh to zahrne do hodnocení české koruny a českých dluhopisů.

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL by se díky silné pozici hnutí ANO podle Horské mohla projevit jako "podnikatelsky přátelská". "Plány ČSSD na zavádění sektorových daní či výraznější zvyšování daní z příjmů by nejspíš padly," uvedla. Strany se podle ní shodnou například na podpoře vývozu, střídmé rozpočtové politice, na podpoře zaměstnanosti znevýhodněných osob nebo snížení nižší sazby DPH u vybraného zboží.

K případnému dosazení Andreje Babiše na post ministra financí Marek uvedl, že by to vládě prospět pragmatickým pohledem na rozpočtovou politiku opřeným o zkušenosti z podnikání. "Nicméně stejně důležitý je i celkový makroekonomický pohled na veřejné rozpočty, jejich směřování a vliv na ekonomiku," dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK