Pojišťovny vybraly na pojistném 86,4 mld. Kč,stejně jako loni

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Český pojistný trh i letos stagnuje. Tuzemské pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 86,4 miliardy korun, což bylo přibližně stejně jako ve stejném období loni. ČTK o tom dnes informovala České asociace pojišťoven, jež sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Za celý loňský rok vybraly pojišťovny na pojistném 115,5 miliardy korun, o 0,1 procenta méně než předloni.

Vývoj v neživotním pojištění kopíruje pololetní pokles o 0,1 procenta. Meziročně se celkový předpis snížil o 64 milionů korun na 51,89 miliardy Kč.

Bez větších změn se vyvíjí pojištění vozidel, předepsané pojistné u havarijního pojištění kleslo o procento. Proti prvnímu pololetí se mírně urychlil růst počtu smluv u povinného ručení i u podnikatelských pojištění, což ale také znamená, že v obou odvětvích průměrné pojistné na jednu smlouvu dále klesá.

Životní pojištění ke konci třetího čtvrtletí meziročně stouplo o 40 milionů na 34,47 miliardy Kč. Tempo dynamiky růstu v smluv s běžně placeným pojistným se nezměnilo (1,1 procenta). U jednorázově placeného životního pojištění se meziroční propad mírně zmírnil na 15 procent. Nadále se snižuje počet sjednaných smluv životního pojištění, který se za poslední tři měsíce snížil o 37.000 na 6,24 milionu kusů.

Z výsledků je patrné, že se zvyšuje průměrné pojistné na jednu smlouvu životního pojištění, celkový počet aktivních smluv životního pojištění je ale stále nižší. "Jde tak o opačný vývoj než u neživotního pojištění, kde naopak roste počet smluv, ale klesá průměrné pojistné," komentoval výsledky výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora. U hlavních odvětví neživotních pojištění se podle něj částečně zvyšuje počet pojištěných. Vlivem vysoké konkurence jsou však sazby nízko, a růst trhu tak přes mírně rostoucí podíl pojištěných nenastává, dodal.

Největší pojišťovny na trhu: předepsané pojistné ve 3.čtvrtletí v mld. Kč podíl na trhu v procentech Česká pojišťovna 22,1 25,6 Kooperativa 17 19,7 Allianz 7,5 8,7 Generali 6,1 7 ČSOB Pojišťovna 5,5 6,4 Pojišťovna ČS 4,5 5,2 Česká podnikatelská pojišťovna 4,5 5,2 UNIQA 4,2 4,9 ING 3,6 4,1

Zdroj: ČAP

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK