Vláda schválila prováděcí předpis o bytovém spoluvlastnictví

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Vláda schválila prováděcí předpis k novému občanskému zákoníku týkající se bytového spoluvlastnictví. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl premiér Jiří Rusnok. Prováděcí předpis bude stejně jako občanský zákoník platit od 1. ledna 2014. Výraznou změnou je například možnost založit společenství vlastníků i tehdy, je-li v domě méně než pět jednotek.

"Předmětem prováděcího právního předpisu má být právní úprava některých okruhů záležitostí týkajících se právní úpravy bytového spoluvlastnictví," informoval Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které materiál vládě předkládalo.

Dnem 1. ledna 2014 totiž nabývá účinnosti nový občanský zákoník, ve kterém je v paragrafem 1158 až 1222 zahrnuta také nová právní úprava vlastnictví bytů pod názvem "Bytové spoluvlastnictví". "Dnem nabytí účinnosti tohoto zákona dojde ke zrušení dosavadní zákonné úpravy vlastnictví bytů, včetně podzákonných norem s touto úpravou souvisejících či na ni navazujících. Jde především o zrušení zákona o vlastnictví bytů a nařízení vlády, kterým se vydávají vzorové stanovy společenství vlastníků jednotek," upřesnil Ženkl. Právě proto musela vláda schválit nové prováděcí předpisy.

"Absencí této podzákonné právní normy by zůstaly neupraveny záležitosti, jejichž právní úpravu předpokládá nový občanský zákoník v ustanoveních o bytovém spoluvlastnictví, přičemž jde o záležitosti, jejichž podzákonná právní úprava má důležitým způsobem ovlivňovat právní vytvoření pravidel pro některé vztahy vznikající z bytového spoluvlastnictví, upraveného v paragrafech 1158 až § 1222 nového občanského zákoníku," upozornil Ženkl.

Prováděcí právní předpis mimo jiné stanovuje způsob výpočtu podlahové plochy bytu v jednotce, které části nemovité věci jsou společné či podrobnosti o činnostech týkajících se správy domu a pozemku.

V současnosti řeší bytové spoluvlastnictví samostatný zákon o vlastnictví bytů, od příštího roku bude nově tato oblast součástí nového občanského zákoníku. Hlavní změnou je, že dům už ve většině případů nebude samostatnou věcí, ale stane se součástí nemovité věci, tedy pozemku nebo takzvaného práva stavby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK