Čínský průmysl v říjnu rostl nejrychleji za 18 měsíců

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. listopadu (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu tento měsíc rostla nejrychleji za 18 měsíců. Ukázaly to dnešní výsledky čínského oficiálního průzkumu mezi nákupními manažery. Podle agentury Reuters jsou údaje další známkou toho, že druhá největší ekonomika světa se pozvolna dostává z dlouhotrvajícího zpomalení v době, kdy tamní vláda chystá řadu ekonomických reforem.

Oficiální index aktivity zpracovatelského sektoru (PMI) minulý měsíc vzrostl na 51,4 bodu ze zářijových 51,1 bodu. Překonal tak odhady analytiků oslovených Reuters, kteří očekávali růst indexu na hodnotu 51,2 bodu. Zpracovatelský průmysl je důležitým motorem růstu čínské ekonomiky. Pokud je index nad 50 body, znamená to růst aktivity v sektoru.

Oficiální PMI oznámený minulý měsíc na odhady nedosáhl a vývoz nečekaně klesl. Od té doby se ale objevily signály, že čínská ekonomika se stabilizuje. Náznaky dalšího oživování pomůžou vládě na nadcházejícím plenárním zasedání čínské komunistické strany postupovat dál v programu reforem, poznamenal Reuters.

Čínská ekonomika za prvních devět měsíců roku meziročně stoupla o 7,7 procenta. To je relativně dobrá zpráva pro Peking, který chce po prudkém zpomalení na začátku roku za celý letošní rok dosáhnout hospodářského růstu o 7,5 procenta. Bylo by to nejpomalejší růstové tempo za 23 let.

Konečný index říjnové průmyslové aktivity v Číně dnes zveřejnily i společnosti HSBC a Markit. Jejich PMI, který zohledňuje spíše menší firmy, stoupl na 50,9 bodu z 50,2 bodu v září, nejvýše za sedm měsíců.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK