IKEA v Česku loni zvýšila tržby o procento na 7,5 miliardy Kč

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Nábytkářský řetězec IKEA zvýšil ve finančním roce 2012/2013 tržby v Česku o procento na 7,5 miliardy korun. Na tomto výsledku se podílelo především zvýšení počtu zákazníků obchodních domů o procento na 5,5 milionu. Společnost o tom dnes informovala na setkání s novináři.

"Pokračujeme v dalším růstu na trhu i přes obecně složitější ekonomické podmínky. Nadále se chceme soustředit na zvyšování tržního podílu a oslovit více zákazníků," uvedl generální ředitel IKEA pro Českou republiku, Maďarsko a Slovensko Marek Feltl.

Výši zisku Ikea nezveřejnila, ve finančním roce 2011/2012 firmě klesl zisk o sedm procent na 235 milionů korun.

Podle Feltla je podíl řetězce IKEA na českém trhu 20 procent, v horizontu pěti let by švédská společnost chtěla dosáhnout na 25 procent. "To souvisí i s plánovaným spuštěním e-shopu," dodal Feltl.

První prodejnu švédská společnost IKEA v Česku otevřela v roce 1991 a nyní provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. IKEA má celkem 321 obchodních domů ve 38 státech, přičemž 37 obchodních domů vlastní a provozují držitelé licence mimo společnost IKEA Group. Obchodní domy IKEA ročně evidují zhruba 590 milionů návštěvníků.

Švédská společnost IKEA, která je největším prodejcem nábytku na světě, zvýšila v uplynulém finančním roce tržby o 3,1 procenta na 27,9 miliardy eur (712 miliard Kč). Společnost upozornila, že se jí ve finančním roce končícím 31. srpna podařilo zvýšit svůj podíl na téměř všech trzích. IKEA má po celém světě více než 300 obchodů, které v uplynulém finančním roce navštívilo 690 milionů lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK