EÚD:Z rozpočtu EU mohlo být loni špatně vyplaceno přes 6 mld. eur

05.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. listopadu (ČTK) - Evropský účetní dvůr (EÚD) schválil účetní závěrku Evropské unie za rozpočtový rok 2012. Varoval však, že ve všech výdajových oblastech se nadále vyskytují chyby a z rozpočtu mohlo být loni špatně vyplaceno více než šest miliard eur (asi 155 miliard Kč). Doporučil proto přehodnotit výdajová pravidla a zjednodušit právní předpisy.

Podle odhadů činila míra chyb u výdajů z rozpočtu EU jako celku loni 4,8 procenta, zatímco o rok dříve to bylo jen 3,9 procenta. Odhadovaná míra chyb se přitom zvyšuje od roku 2009. Celkové výdaje EU loni činily 138,6 miliardy eur (3,6 bilionu Kč).

Největší chyby jsou ve výdajích souvisejících s rozvojem venkova, životním prostředím, rybolovem a ochranou zdraví, kde je odhadovaná míra chyb až 7,9 procenta. Následuje regionální politika, energetika a doprava. Nejvyšší nárůst míry chyb EÚD objevil u výdajů na zaměstnanost a sociální věci, ale také v programu zemědělství - podpora trhu a přímá podpora nebo regionální politika, energetika a doprava.

"Většina chyb vzniká v důsledku chybného použití nebo nepochopení často složitých pravidel výdajových programů EU," uvádí se ve zprávě, z které cituje agentura Reuters. Loni však bylo úřadu pro boj s podvody předloženo i několik případů, u kterých se objevilo podezření na podvod.

EÚD schvaluje účetní závěrku EU jako nezávislý auditor od rozpočtového roku 2007. Zprávu pozorně sledují hlavně euroskeptici, nicméně i podle některých zákonodárců nálezy EÚD upozorňují na nedostatečnou finanční kontrolu, kterou má na starosti Evropská komise.

EK v reakci na zprávu uvedla, že míra chyb plně nebere v úvahu současné snahy, jejichž cílem je napravit chyby a získat zpět finanční prostředky. "V mnoha oblastech je nevyhnutelné, že jsou chyby opravené až několik let poté, co se staly. Komise se proto domnívá, že nálezy dvora by měly být vnímány v tomto kontextu," uvedla podle Reuters komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK