Jak se vyhnout bankovním poplatkům při studiu v zahraničí?

05.11.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Na podzim řada studentů plánuje nebo vyjíždí na studium do zahraničí. Nákladné bývá nejen školné a ubytování, ale i běžné životní potřeby. Spousta peněz navíc padne na poplatcích, které si banky počítají za výběry z bankomatů nebo za převody peněz mezi českými a zahraničními bankami. Například poplatek za platbu školného z českého na zahraniční účet může lehce přesáhnout 1000 korun.

Naučit se cizí jazyk, získat zkušenosti, poznat jinou kulturu a nové přátele. A hlavně užít si přitom bezstarostná studentská léta. Možnosti vycestovat za studiem do zahraničí využívá stále více mladých lidí. Tisíce českých studentů vyjíždí letos stejně jako každý rok za studiem do zahraničí. Jen v rámci výměnného programu Erasmus podle posledních statistik vycestovalo za novými zkušenostmi do ciziny více než sedm tisíc Čechů. Nejvíce je lákalo Německo, kam se vydala více než tisícovka studentů, dále pak Francie, Španělsko a Velká Británie.

Počet českých studentů v zahraničí je přitom ještě mnohem větší – na zkušenou vyjíždí velká část často mimo rámec jakéhokoliv programu či grantu nebo třeba jen přes léto na jazykové kurzy.

Jak to zvládnu finančně?

Ať už jde o středoškoláky, vysokoškoláky nebo zájemce o letní studium, tato obava bývá společná. Bez stipendií, grantů či bez podpory rodičů by totiž většina studentů své plány jen těžko uskutečnila. Nákladné bývá nejen školné a ubytování, ale i běžné životní náklady. Spousta peněz navíc padne na poplatcích, které si banky počítají za výběry z bankomatů nebo za převody peněz mezi českými a zahraničními bankami. A to často zbytečně.

Zaplatit koleje na zahraniční účet nebo si vybrat z bankomatu hotovost může stát i několik set korun měsíčně. Potvrzuje to i Alžběta Pavlínová, která vyrazila v rámci výměnného programu Erasmus na semestr do Londýna. „Musela jsem převodem zaplatit ubytování na koleji. Poměrně složité bylo zjistit z Anglie všechny náležitosti, jako je například IBAN k jejich účtu, ale hlavně to bylo hodně drahé. Za převod jsem zaplatila několik stokorun," říká.

Ani výběr hotovosti z bankomatu není zrovna levná záležitost. U většiny českých bank se cena jednoho výběru v zahraničí pohybuje kolem sta korun, některé banky si účtují také procenta z vybrané částky. V cizině vás mohou čekat ale i další překvapení. „Jednou mi česká banka preventivně zablokovala kartu, protože výběr z jednoho londýnského bankomatu považovala za podezřelý. Ocitla jsem se najednou bez peněz a musela jsem z Anglie s mou českou bankou řešit, jak kartu odblokovat,“ říká Alžběta Pavlínová.

Jak se takovým starostem vyhnout? Vozit si z domu velkou hotovost a ukládat ji pod peřinu není zrovna ideální řešení, zvlášť když stipendium na účtu přibývá postupně nebo vám rodiče posílají peníze po částech, třeba jednou měsíčně.

Nač se připravit

Pokud po vás či vašich dětech vyžaduje tamní škola převod plateb na účet, a vy chcete využít převod z vašeho bankovního účtu, počítejte s tím, že to nějakou korunu stát bude. Při platbách v rámci eurozóny to nebude tak zlé, většina českých bank si účtuje poplatek v rozmezí 100 až 200 korun. V případě převodů do jiných měn, například do anglických liber, si však sáhnete do kapsy podstatně hlouběji. Pak je důležité dohodnout se s příjemcem peněz na rozdělení platby. Například u Komerční banky zaplatíte 0,9 procent z převedené částky, minimálně 250, maximálně 1500 korun. Pokud půjdou poplatky pouze na váš vrub, přičtěte si dalších 800 korun jako poplatek korespondenční bance plus poplatek za platbu v cizí měně bance, u které má účet příjemce peněz. A to už se může pořádně prodražit.

Co jsou mezinárodní převody peněz

Přes mezinárodní převody peněz mohou lidé zasílat peníze kdekoliv a komukoliv aniž by měli v cizině založený účet. Přes MoneyPolo běžně zasílají peníze rodiče dětem studujícím v zahraničí, ale i lidé pracující v jiné zemi, kteří zasílají peníze do Česka. Cestovatelé si mohou pomocí této služby zaslat finanční obnos do místa jejich pobytu jako zálohu pro případ, kdyby ji náhodou potřebovali. V případě, že si peníze v zahraničí nevyzvednou, mohou si je po návratu domů zaslat zpět na svůj účet.

Jak poplatky přelstít

Nezoufejte, jsou možnosti, jak otřesům vaší rodinné kasy zabránit. Pokuste se s tamní školou dohodnout na platbě kartou. Je to v podstatě nejjednodušší způsob, jak poslat z Česka peníze na zahraniční účet. Platba kartou je zdarma, maximálně si může banka účtovat poplatek za převod kurzu.

Pokud neuspějete, pošlete peníze přes mezinárodní platební systém. Studujete-li vy nebo vaše dítě v Anglii či Německu, můžete přes platební systém MoneyPolo převést peníze na účet školy i zcela zdarma. Při převodech do jiných zemí také výrazně ušetříte. „Operujeme s procenty převáděné částky, které jsou běžně do tří procent. Sám jsem nedávno posílal dvě stě padesát dolarů do Číny a musel jsem peníze poslat přes banku. Jen třicet sedm dolarů jsem zaplatil za poplatky. Při převodu přes MoneyPolo by mě to stálo sedm dolarů,“ konstatuje Nikolay Rozhok, ředitel české pobočky britské společnosti Mayzus Financial Services, provozovatele platebního systému.

Takto můžete posílat peníze nejenom na bankovní účty škol či platit za služby v zahraničí, ale i průběžně posílat peníze svým dětem, které si je jednoduše vyzvednou v tamní pobočce. Renomované platební systémy jich mají po světě několik set tisíc. Vaše děti se tak vyhnou drahým poplatkům za výběr z bankomatů. Vy můžete peníze poslat přes internet nebo z místní pobočky platebního systému. A co je hlavní, ten, komu peníze posíláte, si je může vybrat za 15 minut po jejich odeslání, a to v kterékoliv části světa.

Platby kartou

  • Aby vás po návratu z dovolené nebraly mdloby při pohledu na výpis z účtu, je nutné si předem zjistit poplatek za výběr z bankomatu a zda si banka strhává procenta z vybrané částky. Pokud ano, pak v jaké výši. Podstatné je také, jakou kartou platíte. V zahraničí se totiž vyplatí platit debetní kartou. U výběru z kreditních karet je poplatek znatelně vyšší.
  • Před cestou do zahraničí si ověřte, jaký typ platební karty vlastníte. Především u bankovních karet typu Elektron se vám totiž může stát, že s nimi v zahraničí nezaplatíte.
  • Pozor na platby kartou v Německu. To historicky používá platební terminály, které v některých samoobsluhách či obchodech neakceptují karty vydané v České republice. Zaplatíte zde pouze kartou německé banky nebo v hotovosti.
  • Také nedoporučujeme platit kartou tam, kde není platební terminál, ale pouze imprinter. To je mechanické zařízení, jehož prostřednictvím dojde k otisku údajů embosované karty a údajů na štítku obchodníka na speciální chemický papír. Využívá se buď v místech, kde z různých důvodů nelze mít platební terminál, nebo se využívá jako nouzová záloha při poruše platebního terminálu.
  • Co však potěší, je platba kartou u obchodníka. Za tu vám české banky neúčtují žádný poplatek.

Karta jako elektronická peněženka

Samostatnou kapitolou jsou platební karty. Ať chceme nebo ne, občasným výběrům z bankomatů se prostě nevyhneme. Jedete-li studovat cizí jazyk do exotických zemí, může se vám také stát, že výběry z bankomatu budou limitované, například stem dolarů na den. Pak už vám nic jiného, než vybírat a vybírat stejně nezbude. Pokud však cestujete po Evropě, dívejte se po bankomatech mateřské skupiny vaší banky. Například klienti České spořitelny mají zvýhodněné výběry z bankomatů Erste Group v Chorvatsku, Slovensku, Rakousku atd. Ty stojí pouze šest korun, výběr z bankomatu jiné banky v zahraničí pak 125 korun.

Nebo zvolte novou elektronickou peněženku. Jde o platební kartu, kterou do Česka přinesla letos na podzim britská společnost Mayzus Financial Services. Tyto cestovní karty vám v zahraničí nahradí běžnou kartu i bankovní účet.

Jak karta funguje?

Jednoduše a především zdarma si na ni převádíte peníze ze svého českého účtu v bance a pak už jen používáte. Za výběr z bankomatu kdekoliv na světě zaplatíte vždy pouze dvě britské libry, v samotné Británii pak půl druhé libry, tedy přibližně čtyřicet šest korun. Výhodou těchto cestovních karet je, že nejsou propojeny na váš bankovní účet. Při jejich ztrátě vám tak nehrozí vybílení celého bankovního konta.

A pokud vašim dětem náhodou zbydou na kartě po návratu domů peníze, mohou je použít například při nákupech v zahraničních on-line obchodech. Tím, že kartu vydává britská společnost, je akceptovaná po celém světě. Například internetový obchod Applestore.com neumožnuje platit za nákup českou kartou, ale přesměruje kupující na české stránky. Kupující tím bohužel ztratí možnost nakupovat levněji. Při použití těchto karet se mu to nestane.


Příklad převodu do Velké Británie zdarma

Jak to funguje: Zákazník chce odeslat 20 tisíc korun z České republiky do Velké Británie. V pohodlí domova si vytvoří účet u MoneyPolo – registrace i vedení účtu je zdarma a jednoduše na něj může převádět peníze ze své české banky. Prostřednictvím formuláře odešle peníze příjemci ve Velké Británii a ten se s operátorem telefonicky domluví na způsobu obdržení platby. Příjemce ve Velké Británii pak obdrží částku na svém anglickém bankovním účtu nebo prostřednictvím šeku, a to zcela bez poplatku.

Převod přes Poplatek v kč
MoneyPolo 0,-
převod česká banka -> anglická banka stokoruny - cena je individuální dle sazebníku jednotlivých bank
nebankovní převod (MoneyGram/ WesternUnion) 900,- / 1 267,-

Závěrem

Ideálním řešením, se kterým je vhodné vyrazit za studiem do zahraničí, je kombinace služeb bankovních i nebankovních institucí. Pro zasílání plateb mezi českými účty se samozřejmě vyplatí standardní bankovní převody. Pokud máte jistotu, že s kartou budete moci platit vždy a ve všech koutech světa, a nebojíte se krádeže nebo podvodů, můžete se při placení u obchodníka spolehnout i na standardní platební kartu od české banky. V opačném případě se vyplatí pořídit si kartu cestovní. Ta je výrazně výhodnější také při výběrech z bankomatu. Pokud potřebujete hotovost a nechcete platit poplatky za výběr z bankomatu, využijte systém mezinárodních peněžních převodů MoneyPolo, v rámci něhož si můžete vyzvednout peníze na partnerských pobočkách kdekoliv na světě a pouhou čtvrt hodinu poté, co vám je například rodiče pošlou z České republika. Při zaslání menší částky nebankovní převod stojí většinou méně než u bank, mezi některými destinacemi to jde dokonce i zadarmo nebo s minimálními poplatky.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT