Průmyslová výroba v Německu v září klesla o 0,9 procenta

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. listopadu (ČTK) - Německý průmysl po srpnovém vysokém růstu v září klesl a jeho pokles byl mnohem vyšší, než čekali analytici. Zpráva ministerstva hospodářství ukázala, že průmyslová výroba se ve srovnání s předchozím měsícem snížila o 0,9 procenta po růstu o 1,6 procenta v srpnu. V dvouměsíčním průměru je však údaj stále příznivý, což podle analytiků ukazuje, že průmysl největší evropské ekonomiky pokračuje v oživování.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru snížení výroby jen o 0,2 procenta. Ministerstvo však současně revidovalo vzhůru údaj za srpen o 0,2 procentního bodu. V dvouměsíčním průměru pak výroba stoupla o 0,6 procenta. Někteří analytici se více zaměřují na dvouměsíční průměr, protože tento ukazatel není tolik náchylný na mimořádné výkyvy.

"Výroba v průmyslovém sektoru zůstává navzdory současnému mírnému poklesu celkově na cestě vzhůru," dodalo ministerstvo v prohlášení.

Výroba ve zpracovatelském sektoru se v září snížila o 1,1 procenta po růstu o 2,2 procenta v srpnu. Největší vliv na to měla produkce kapitálového zboží, která byla nižší o 2,1 procenta. Naopak výroba zboží dlouhodobé spotřeby stoupla o 0,9 procenta. Produkce energetického sektoru vzrostla o 2,1 procent a výroba ve stavebnictví klesla o 1,8 procenta.

Německý průmysl se na počátku letošního roku potýkal s potížemi, v posledních měsících však oživuje. Středeční zpráva ukázala, že objem zakázek německých průmyslových podniků se v září ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 3,3 procenta, mnohem výrazněji, než se čekalo. Přispěl k tomu hlavně růst zakázek na objemnější a dražší zboží ze zahraničí.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí již hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta. Vláda očekává, že za celý letošní rok HDP stoupne o půl procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK