ECB nečekaně snížila základní úrok na nové minimum 0,25 pct

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 7. listopadu (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes zaskočila finanční trhy překvapivým snížením své základní úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta. Sražením sazby, která ovlivňuje úvěrové náklady v eurozóně, banka reagovala na výrazný propad inflace v zemích eura a zvýšení tlaků na uvolnění měnové politiky.

Banka také snížila zápůjční sazbu, která je stropem jednodenních mezibankovních úroků, rovněž o čtvrt bodu na 0,75 procenta. Hlavním podnětem byla podle pozorovatelů statistika z minulého týdne, která ukázala, že meziroční inflace v zemích eura klesla v říjnu na 0,7 procenta, tedy hluboko pod cílovou úroveň ECB těsně pod dvěma procenty.

Oči investorů se nyní upřou na šéfa ECB Maria Draghiho, Ten bude na následné tiskové konferenci dnešní rozhodnutí vysvětlovat. Kurz eura po kroku ECB klesl o více než jedno procento, akcie na evropských burzách ale výrazně posílily.

ECB je nyní pod nejpozornějším drobnohledem finančních trhů od května, kdy ji slabá ekonomika eurozóny přiměla ke snížení základní sazby na dosavadní minimum 0,5 procenta. Někteří z šéfů národních centrálních bank měnové unie chtěli snížit sazby už na zasedání před měsícem. Pro uvolnění měnové politiky v zájmu oslabení silného eura se navíc v minulých dnech vyslovili italský ministr financí a francouzský ministr průmyslu.

Ekonomové ale se snížením sazeb kvůli údajům za jeden měsíc nepočítali. Naprostá většina z nich si myslela, že ECB vyčká minimálně na prosinec, kdy její ekonomové vydají novou prognózu hospodářského růstu a inflace.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK