CK neplánují kvůli oslabení koruny zdražit zahraniční zájezdy

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Ceny zahraničních zájezdů pořádaných tuzemskými cestovními kancelářemi by se kvůli prudkému oslabení koruny zvýšit neměly. Na dotaz ČTK to uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková a potvrdily CK. "Ceny zájezdů na léto by to ovlivnit nemělo i vzhledem ke konkurenci na trhu," uvedla Petříčková.

"My zatím s cenami určitě hýbat nebudeme. Kde se kurz koruny pohybuje, jsme schopni pokrýt a v žádném případě to nebudeme promítat do cen klientům. Máme zdroje, ze kterých to můžeme pokrýt," řekl ČTK marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma.

Cestovní kancelář může dodatečně navýšit cenu již prodaného zájezdu podle zákona v případě, že směnný kurs české koruny použitý pro stanovení ceny zájezdu se zvýší v průměru o více než deset procent, pokud k této změně dojde do jednadvacátého dne před zahájením zájezdu.

"Nyní nepředpokládáme, že by v nejbližší době došlo ke zvýšení cen zájezdů. Současné zvýšení kurzu koruny zatím spadá do pomyslného ochranného pásma, proto by se nemělo zákazníků CK nijak dotknout," uvedla Petříčková.

Také podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka ze společnosti Mag Consulting nebudou CK přistupovat ke zdražení zájezdů již prodaných.

"Ke zvyšování cen zájezdů z důvodu směnného kurzu v posledních letech nedocházelo. Většina renomovaných cestovních kanceláří nepřistupuje k jednostrannému zvýšení ceny zájezdu, neboť počítá při kalkulaci zájezdů s určitou rezervou. Ovšem pokud by se směnný kurz dále výrazně navyšoval, pak by i cestovní kanceláře byly nuceny ke zvýšení cen pobytů," dodala Petříčková.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK