ČD koupí od rakouských drah vagony za 413 milionů korun.

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - České dráhy koupí od rakouských drah (ÖBB) 80 starších rychlíkových vagonů za 413 milionů korun. Souhlas s jejich nákupem dnes státnímu dopravci udělila dozorčí rada. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Vozidla by se na české železnici měla začít objevovat od příštího roku podle toho, jak je budou rakouské dráhy uvolňovat z provozu. V Česku by měly být nasazená na mezinárodní spoje do Budapešti a Hamburku.

80 vozidel je podle Českých drah maximalistická varianta, dopravce nakonec koupí pouze tolik vagonů, kolik bude ve skutečnosti potřebovat. Vozidla podle Joklíka prošla nedávno kompletní modernizací, jsou klimatizovaná a schopná jet rychlostí do 200 kilometrů v hodině.

Zhruba 11 vozidel rozdělených na klasická kupé dopravce plánuje přestavět na velkoprostorové vozy. Mezi vozidly, které české dráhy plánují nakoupit, jsou vagony první a druhé třídy a rovněž lehátkové vozy.

Rakouské dráhy se těchto vagonů zbavují a nahrazují je novými vozidly Railjet. Právě tato nová vozidla chtěl původně na mezinárodní linky do Rakouska a Maďarska nasadit i český dopravce. Nakonec ale koupil jen sedm souprav za 2,5 miliardy korun pro spoje do rakouského Štýrského Hradce. Nákup dalších osmi jednotek za 2,8 miliardy pro spoje do Maďarka ale zrušil nový management v čele s generálním ředitelem Daliborem Zeleným.

cfr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK