Koruna po intervencích zůstává na 27 Kč za euro a 20 Kč za dolar

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Koruna zůstává po čtvrtečních devizových intervencích České národní banky výrazně slabší. V 11:00 stagnovala k euru na 26,97 Kč/EUR, k dolaru sice posílila o sedm haléřů na 20,09 Kč/USD, to ale ve srovnání se stavem před intervencemi představuje oslabení o více než korunu. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Podle analytiků se větší změny kurzu zatím čekat nedají.

ČNB ve čtvrtek poprvé za posledních 11 let přistoupila k intervencím. Jejich cílem je oslabit korunu, a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Kurz koruny chce banka držet poblíž hladiny 27 Kč/EUR.

Hned ve čtvrtek kurz české měny k euru i dolaru stoupl o více než korunu, a na těchto úrovních se drží. "Odchylky kurzu od tohoto cíle jsou minimální," komentoval aktuální vývoj analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Obchodníci se zřejmě postupně osmělí a otestují, jak velké odchýlení by centrální banka tolerovala. Těžko ale půjde o desetihalíře," doplnil.

Kurz dolaru k euru vzrostl k 11:00 proti čtvrtečnímu závěru na 1,3427 USD/EUR. "Čtvrteční masivní propad na eurodolaru, který přinesla především Evropská centrální banka a její snížení sazeb, byl korigován," uvedl Vlk. "Pozitivně vyzněla data z Číny, jejíž vývoz i dovoz v říjnu rostly nad očekávání a přebytek zahraničního obchodu značně stoupl," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK