Co týden dal? Vánoční spořicí dluhopisy rychle mizely

08.11.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda připravila pro české investory novou dávku vánočních spořicích dluhopisů. Zájem byl opět vysoký a upisovací období bylo v souladu s emisními podmínkami předčasně ukončeno. Objednané dluhopisy je potřeba zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, tj. peněžní prostředky musí být připsány na účet distributora nebo ministerstva nejpozději do 14. listopadu 2013. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Kypr dělá v programu ekonomických reforem pokrok, úřady ale nesmí ve snaze polevit, pokud se má ekonomika zotavit z hluboké bankovní krize. V závěru své druhé hodnotící revize této ostrovní ekonomiky to uvedli mezinárodní věřitelé. Takzvaná "trojka", tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) také o jeden procentní bod zlepšili svou předpověď kyperské hospodářské recese v tomto roce.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) zaskočila finanční trhy překvapivým snížením své základní úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta. Sražením sazby, která ovlivňuje úvěrové náklady v eurozóně, banka reagovala na výrazný propad inflace v zemích eura a zvýšení tlaků na uvolnění měnové politiky.
Více informací

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by v příštích pěti letech mohla přijít o téměř osm procent svého podílu na světovém trhu s ropou. Organizace to uvedla ve výročním výhledu. Důvodem je rostoucí nabídka ropy ze zemí mimo toto 12členné uskupení a také rozvoj těžby ropy a plynu z břidlicových hornin a dalších konkurenčních zdrojů energií.
Více informací

Německý průmysl po srpnovém vysokém růstu v září klesl a jeho pokles byl mnohem vyšší, než čekali analytici. Zpráva ministerstva hospodářství ukázala, že průmyslová výroba se ve srovnání s předchozím měsícem snížila o 0,9 procenta po růstu o 1,6 procenta v srpnu. V dvouměsíčním průměru je však údaj stále příznivý, což podle analytiků ukazuje, že průmysl největší evropské ekonomiky pokračuje v oživování.
Více informací

Evropská komise vyměří šesti finančním institucím rekordní pokutu ve výši minimálně 1,5 miliardy eur (téměř 39 miliard Kč) za manipulace s mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR. Agentuře Reuters to řekl zdroj z bankovního sektoru.
Více informací

Růst podnikatelské aktivity v zemích eurozóny minulý měsíc mírně zpomalil. Ukázaly to konečné výsledky průzkumu mezi nákupními manažery, které zveřejnila konzultační společnost Markit. Zpomalení růstu je ale menší, než naznačovaly první odhady. Údaje podle expertů zvyšují obavy, že oživování z vleklé recese v měnové unii stagnuje.
Více informací

Ceny bytů a domů na Slovensku letos pokračují v poklesu a ve 3. čtvrtletí se dostaly na šestileté minimum. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila slovenská centrální banka. Ve srovnání s dosavadním maximem z roku 2008 jsou obytné reality o více než pětinu levnější. Obrat ve vývoji cen se v nejbližší době nečeká.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Koruna zůstává po čtvrtečních devizových intervencích České národní banky výrazně slabší. V 11:00 stagnovala k euru na 26,97 Kč/EUR, k dolaru sice posílila o sedm haléřů na 20,09 Kč/USD, to ale ve srovnání se stavem před intervencemi představuje oslabení o více než korunu. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Podle analytiků se větší změny kurzu zatím čekat nedají.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu zůstala na zářijových 7,6 procenta. Úřad práce evidoval 556.681 uchazečů o zaměstnání, z toho 540.419 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí na svých webových stránkách. Analytici podobný vývoj očekávali.
Více informací

České dráhy koupí od rakouských drah (ÖBB) 80 starších rychlíkových vagonů za 413 milionů korun. Souhlas s jejich nákupem státnímu dopravci udělila dozorčí rada. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Vozidla by se na české železnici měla začít objevovat od příštího roku podle toho, jak je budou rakouské dráhy uvolňovat z provozu. V Česku by měly být nasazená na mezinárodní spoje do Budapešti a Hamburku.
Více informací

Zájemci si do čtvrtečního poledne objednali spořicí dluhopisy za 18,6 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na sociální síti Facebook. Čtvrtek byl posledním dnem na objednávky, které je nutné zaplatit do 14. listopadu. Prodej dluhopisů zahájilo ministerstvo financí v pondělí, plány počítaly s prodejem dluhopisů za pět až 10 miliard korun.
Více informací

České republice by při zadávání veřejných zakázek prospělo upřednostňování otevřených výběrových řízení a zadávání veřejných zakázek po částech. Na tiskové konferenci Nejvyššího kontrolního úřadu to řekl jeho prezident Miloslav Kala. Představoval výsledek zprávy, kterou zpracoval jeho úřad společně s německým Spolkovým účetním dvorem (Bundesrechnungshof, BRH), který je obdobou NKÚ. Zpráva měla odpovědět hlavně na to, proč se v ČR často staví dráž než v Německu.
Více informací

Hodnota zadaných stavebních zakázek je letos v průměru o 31 procent nižší, než je jejich projektová cena. Ještě loni přitom cena za stavební zakázku ve veřejné soutěži klesla oproti předpokládané o 22 procent. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ)
Více informací

Meziroční míra inflace klesla v říjnu podle analytiků oslovených ČTK na 0,7 až 0,9 procenta ze zářijového jednoho procenta. Naposledy byla meziroční inflace pod jedním procentem v březnu 2010. Údaje zveřejní Český statistický úřad v pondělí 11. listopadu.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Štítky:

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU