Euro: Generální ředitel ČSOB Kavánek ve funkci brzy skončí

10.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Generální ředitel Československé obchodní banky (ČSOB) Pavel Kavánek (64), který v čele banky stojí od roku 1993, ve funkci brzy skončí. O náhradě za něj zatím není rozhodnuto. Informuje o tom pondělní vydání týdeníku Euro s odkazem na zdroj z České národní banky.

Nástupcem Kavánka se pravděpodobně nemohou stát někteří jeho kolegové z představenstva. Podmínkou výběrového řízení je totiž podle Eura mezinárodní zkušenost, kterou nesplňují Petr Hutla či Jan Lamser. Novým ředitelem ČSOB by se tak podle týdeníku mohl stát vyslanec belgické mateřské skupiny KBC. "Výměnu či odchod pana Kavánka v současnosti neřešíme, není na pořadu dne,“ řekla ale Euru mluvčí KBC Viviane Huybrechtová.

Čtyřiašedesátiletý Kavánek pracuje v ČSOB přes 40 let, do banky nastoupil již v roce 1972 ve svých 24 letech po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze. V 70. letech působil také v londýnské pobočce Živnostenské banky. Podle vlastních slov nikdy nebyl členem KSČ. "V Londýně jsem byl v pozici obchodníka, který telefonuje a kupuje a prodává... Já jsem nikdy nebyl členem KSČ," řekl k tomu v roce 2000.

Od roku 1990 je členem představenstva banky a od roku 1993 je předsedou představenstva a generálním ředitelem ČSOB. V roce 1992 absolvoval šestiměsíční vzdělávací kurz na Georgetownské univerzitě v USA.

V roce 2007 odložila protikorupční policie jeho případ, kdy byl Kavánek prověřován, zda se nedopustil podvodu, když v roce 2000 vyjednával se státem o převzetí kolabující Investiční a poštovní banky (IPB).

V roce 2007 získal Kavánek titul Bankéř roku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK