Zeman: Intervence ČNB ještě nikdy ničemu neprospěly

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Prezident Miloš Zeman má jen malé pochopení pro devizové intervence České národní banky (ČNB), kterými banka chce oslabit českou korunu. Intervence centrální banky podle něho ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám. Deflace, které se ČNB obává, nehrozí, řekl dnes Zeman Rádiu Impuls. Reakci centrální banky ČTK zjišťuje.

"Plně uznávám, že to může krátkodobě pomoci našim exportérům, ale je otázka, na jak dlouhou dobu," uvedl Zeman. ČNB podle něho ponese ztrátu z kurzového rozdílu.

"Žádná deflace nehrozí. Inflační hladina se pohybuje v intervalu mezi jedním a dvěma procenty," upozornil prezident. Podotkl, že česká ekonomika pomalu oživuje a inflace při takovém vývoji zpravidla roste.

Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok i bývalý prezident Václav Klaus. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady".

Centrální banka zahájila devizové intervence ve čtvrtek s cílem oslabit kurz koruny a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. ČNB chce kurz koruny držet poblíž 27 korun za euro. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK