Britskému Vodafonu ve čtvrtletí výrazně klesly tržby za služby

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Britský mobilní operátor Vodafone Group zaznamenal ve druhém čtvrtletí rekordně velký pokles tržeb za služby. Vyplývá to z průběžných hospodářských výsledků skupiny zveřejněných dnes na webu. Druhý největší mobilní operátor na světě dnes také oznámil, že do března 2016 plánuje investovat sedm miliard liber (225 miliard Kč) na zlepšení svých sítí poté, co se v září dohodl na prodeji své divize ve Spojených státech.

Tržby skupiny za služby se ve druhém fiskálním čtvrtletí snížily o 4,9 procenta. Údaj, který nezahrnuje vliv jednorázových nákladů, je pro společnost důležitým ukazatelem. Propad byl horší než pokles o 3,5 procenta v prvním čtvrtletí, a rovněž výrazně horší než dosavadní rekordní pokles o 4,2 procenta v posledním čtvrtletí minulého fiskálního roku, napsala agentura Reuters.

Pokles způsobily velmi slabé výsledky v Evropě. Například v jižní Evropě, kde operátoři musí zlevňovat, aby si udrželi zákazníky, se srovnatelné tržby snížily o víc než 15 procent. Celkové tržby skupiny za šest měsíců ke konci září činily zhruba 22 miliard liber (708 miliard Kč), což je meziročně pokles o 3,2 procenta na srovnatelném základu.

Výkonný ředitel skupiny Vittorio Colao v prohlášení uvedl, že obchodní podmínky v Evropě zůstávají v současnosti velmi tvrdé. Naději ale vyvolávají předpovědi o návratu k hospodářskému růstu v příštích dvou letech.

Společnost se v září dohodla, že prodá firmě Verizon Wireless za 130 miliard dolarů (téměř 2,5 bilionu Kč) svůj podíl ve společném americkém podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK