ČNB: Při dlouhodobém poklesu cen mohou lidé přijít o úspory

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Pokles cen není pro domácnosti jen dobrý. Pokud trvá delší dobu, mohou lidé přijít o své příjmy a následně i úspory. Uvedla to dnes Česká národní banka v souvislosti s některými ohlasy na její devizové intervence, které oslabily korunu a zdražily dovážené zboží. Intervence ČNB v posledních dnech označili za problematické odboráři a někteří podnikatelé i ekonomové. Kritizovali je i prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus.

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit kurz koruny, centrální banka chce kurz držet poblíž 27 korun za euro. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace.

"Domácnosti nejsou jen spotřebiteli a střadateli, ale také zaměstnanci, výrobci, dlužníky a majiteli nemovitostí. V prvním kroku klesající ceny skutečně znamenají, že si lidé mohou koupit za své příjmy a úspory víc. Nicméně při takzvané deflační spirále se ekonomika dostává do útlumu a firmy musejí prouštět či snižovat mzdy," uvedl dnes ředitel odboru měnové politiky ČNB Petr Král. Lidé i firmy totiž podle něj mohou začít s většími nákupy otálet v očekávání, že ceny klesnou ještě více.

Nebezpečí deflace odmítl prezident Zeman. Deflace, které se ČNB obává, nehrozí, řekl v pondělí. "Žádná deflace nehrozí. Inflační hladina se pohybuje v intervalu mezi jedním a dvěma procenty," uvedl prezident. Podotkl, že česká ekonomika pomalu oživuje a inflace při takovém vývoji zpravidla roste.

Také podle exprezidenta Klause je zbytečné strašit deflací, která tuzemské ekonomice nehrozí, a zvyšovat ekonomickou nejistotu. "Hrozí jí jedině pokračování už pět let chybějícího ekonomického růstu," dodal.

Českomoravská konfederace odborových svazů upozornila na to, že intervence pocítí ve zdražení zboží především domácnosti s nízkými a středními příjmy již v dohledné době předvánočních nákupů. Podle místopředsedy Svazu průmyslu a obchodu Zbyňka Frolíka tuzemské podniky překvapila razance, se kterou začala ČNB ve čtvrtek intervenovat. Bojí se, že v budoucnu dojde ke skokovému posílení české měny nad rovnovážnou úroveň 25 Kč/EUR.

Centrální banka dnes označila za mýtus tvrzení, že její rozhodnutí bylo překvapivé a šokující pro podniky a trhy. ČNB sdělila, že je připravena intervenovat dlouho a razantně, jak bude potřeba. Je prý jasné, že ČNB má slovem 'dlouho' na mysli nikoliv týdny a měsíce, ale několik čtvrtletí či dokonce roky. "Číslo 27 Kč/EUR tedy posiluje jistotu o budoucím vývoji kurzu způsobem hodně nebývalým," podotkl Král.

Intervence vedou k nárůstu devizových rezerv, což je podle ČNB investice, nikoliv vyhazování peněz. Pravděpodobnost vzniku dlouhodobé deflace prý sice nebyla stoprocentní, ale dostatečně velká a alarmující na to, aby centrální banka zasáhla. "Nebylo možné čekat na okamžik, až se všechny důsledky naplno projeví a všichni agenti v ekonomice jim budou "rozumět". Pak už by bylo pozdě," řekl Král.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK