Portoriko: Karibský Detroit s plážemi

14.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Co víme o Portoriku a proč by nás vůbec mělo zajímat? Většina z nás si zřejmě vybaví tropický ostrov v Karibském moři nalézající se mezi ostrovem Hispaniolou a Malými Antilami. Také zřejmě budeme vědět, že se jedná o přidružený stát USA, jehož obyvatelé hovoří španělsky. Puerto Rico ve španělštině znamená „bohatý přístav“ a vskutku, pokud zalistujeme katalogy cestovních kanceláří, u této destinace velmi pravděpodobně nalezneme zmínku o tom, že se jedná o jeden z nejbohatších ostrovů v karibské oblasti.

Proč tedy ostrov přitahuje pozornost ekonomických zpravodajů a proč je nyní označován jako Detroit s plážemi? Podobností zde existuje několik, pojďme se na ně podívat. Podobně jako Detroit, i Portoriko trpí dlouhodobými hospodářskými problémy, vysokou nezaměstnaností, kriminalitou a rostoucím zadlužením. V obou postižených oblastech dochází k masivnímu odlivu obyvatel a hromadící se dluhy zůstávají na bedrech stále menšího počtu lidí. Z jakého důvodu by měly potíže zajímat zbytek světa?

Důvodem jsou penzijní fondy

Vzhledem k tomu, že dluhopisy Portorika jsou po celém území USA osvobozeny od lokálních, státních i federálních daní, staly se jejich oblíbenou investicí. Jenže hopodářská situace se rychle zhoršuje a po bankrotu Detroitu se zmíněné fondy začaly poohlížet, zda v portfoliu nedrží nějaká podobně riziková aktiva. A nejrizikověji momentálně působí právě tropický ostrov Portoriko. Celé situaci neprospívá ani výprodej na celkovém trhu municipálních dluhopisů, v jehož důsledku výnosy portorikánských dluhopisů stouply až na více než 10% a podstatnou měrou tak zvyšují náklady na obsluhu dluhu.


Municipální dluhopisy v USA po pádu Detroitu
Detroitský syndrom
Rezavý Detroit na kolenou: město duchů vyhlásilo obří bankrot

Jak velké jsou problémy a jak velká je angažovanost fondů?

Portoriko mělo ještě nedávno téměř 4 miliony obyvatel, nyní se jejich počet odhaduje na 3,66 milionu. Dluh ostrova překračuje 70 miliard dolarů, některé odhady jsou však ještě vyšší a po započítání závazků na vyplácení penzí dosahují výše až 87 miliard dolarů. Časopis Forbes ve svém článku „Do You Have The Next Detroit In Your Muni Fund?“ z 23. září uvádí, že nezaměstnanost na ostrově dosahuje 14%, třetina lidí dostává sociální dávky a množství vražd šestkrát převyšuje americký statistický průměr. Jak vyplývá z dalších zdrojů, 70 % vražd má spojitost s obchodem s drogami.

Město Detroit, k němuž v tomto článku Portoriko přirovnávám má pouze 700,000 obyvatel a 18 miliard dolarů dluhů. Při pohledu na tato čísla je zřejmé, že problémy Portorika a Detroitu jsou velmi podobné, objem problematických dluhů je však v případě karibského ostrova podstatně větší. Přitom zastoupení portorikánských dluhopisů v amerických fondech je opravdu velké. Například podle informací serveru www.emergingmarkets.org nebo deníku USA Today vlastní dluhopisy vydané Portorikem až 70% fondů specializovaných na municipální dluhopisy.

Chicagská společnost Morningstar například napočítala 55 municipálních fondů, které drží více než 10% portorikánských dluhopisů. Například fond Franklin Double Tax-Free Fund vlastní takovéto dluhopisy za 402 milionů dolarů, což tvoří 63% jeho aktiv. Fondy Rochester Municipals Fund a Oppenheimer Limited Term New York Municipal Fund mají každý více než miliardu dolarů vloženou do těchto problematických dluhopisů, přičemž tento podíl tvoří pětinu jejich aktiv.

Default Portorika by znamenal největší municipální bankrot v historii

Vláda Portorika začala na poslední chvíli pracovat na omezení výdajů a letos si půjčila i podstatně méně peněz, než jak bylo po léta zvykem. Zda tato opatření pomohou, či zda se Portoriku podaří získat finanční pomoc z Washingtonu je otázkou. V každém případě bude zajímavé vývoj nadále sledovat, protože default Portorika by znamenal největší municipální bankrot v historii a zlomil by tak několikanásobně menší a ještě docela čerstvý rekord Detroitu.

Autor článku

Vilém Vrzala  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE