Švýcarský Clariant ruší kvůli drahé energii investice v Německu

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 11. listopadu (ČTK) - Švýcarská chemická společnost Clariant ruší kvůli vysokým nákladům na energii plánované investiční projekty v Německu. Namísto Německa bude firma raději investovat ve Spojených státech, kde jsou ceny elektřiny poloviční. Řekl to výkonný šéf Clariantu Hariolf Kottmann.

"Proč bychom měli do nových zařízení v Německu investovat byť jen cent? V současné době pro to nevidím žádný důvod," řekl Kottmann týdeníku Business Week. "Plánovali jsme v Německu dva nebo tři projekty. Teď budeme raději investovat ve Spojených státech," řekl Kottmann v rozhovoru, z něhož citovala agentura Reuters.

Příčinu drahé energie v Německu vidí Kottmann stejně jako většina ostatních v nákladech na prudkou expanzi drahých obnovitelných zdrojů. "Naše přirážka na obnovitelné zdroje se ve srovnání s rokem 2011 zdvojnásobila, aniž jsme jakkoli rozšířili kapacity," řekl. Šéf Clariantu konstatoval, že energie v Německu je dvakrát tak drahá než na hlavních konkurenčních trzích USA a Číny.

Německé průmyslové společnosti již delší dobu poukazují na to, že neúnosné náklady na obnovitelné zdroje mohou odehnat z průmyslového jádra Evropy investice. Německému průmyslu zatím pomáhaly výjimky a slevy z přirážky na "zelenou" energii a z poplatků na přenosové sítě, tyto úlevy ale chtějí po volbách politici firmám omezit, aby zmírnili zátěž domácností. Tento týden německý chemický koncern BASF pohrozil přemístěním výroby z německého území jinam, pokud bude muset platit poplatek za přenosové sítě.

Clariant vyrábí celou řadu speciálních chemikálií pro textilní, kožedělný a papírenský průmysl. Jeho roční tržby dosahují zhruba osmi miliard dolarů (161 miliard Kč) a firma zaměstnává přes 21.000 lidí. V Německu podnik získal v roce 1997 divizi speciálních chemikálií bývalého koncernu Höchst a v roce 2011 firmu Süd-Chemie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK